4.8.2014

Blog: Naj bo to dobra tekmovalna sezona!

Pred pričetkom vsake tekmovalne sezone se nogometaše, njihove starše, kot tudi trenerje poloti običajni nemir in nervoza pred prvo tekmo. Čeprav se tekmovalne sezone, ne da primerjati z novim šolskim letom pa je tudi podobnosti veliko, ugotavlja v svojem blogu naš predsednik Darko Klarič.

Bolj kot bosta zahtevna tako učitelj v šoli, kot trener na treningu nogometa, boljše je za vse. Tega se žal večinoma zavedamo prepozno. Ampak če se osredotočimo zgolj na šport, lahko ugotovimo, da so v glavnem naredili kariere in uspeli zgolj tisti športniki, ki so temu podredili življenje in bili do sebe celo bolj zahtevni, kot so to od njih zahtevali trenerji.

V ZDA se športniki tega še posebej zavedajo in naši košarkarji znajo povedati, da jim niti na misel ni prišlo, da se do zbora za pričetek klubskih priprav, ne bi že sami maksimalno poskrbeli, da so bili vrhunsko pripravljeni. Ta zavest počasi prodira tudi k nam in vedno več športnikov se zaveda, da morajo, če resnično želijo uspeti v športu, mimo klubskih treningov trenirati še sami.

Res je, da imamo tudi takšne športnike, ki se tega še ne zavedajo in celo na skupnih, klubskih treningih ne opravijo dela tako kot bi bilo potrebno. Seveda se v ekipnih športi srečujejo različno  ambiciozni mladi športniki in med njimi niti ni malo takšnih, ki v svoji glavi še niso razčistili zakaj sploh trenirajo.

V mlajših selekcijah je razumljivo, da je trening predvsem še igra, ampak pri 13-tih, 14-tih letih gre že presneto zares. Za tiste, ki niso prepričani, da jim bo uspelo, se začnejo postopoma pojavljati dileme, zakaj sploh posvečati toliko truda nečemu, kar je ''itak brez zveze''. Ni malo takšnih, ki bi sicer na tekmah radi igrali, treningi pa jim ne dišijo preveč.

Trenerji imajo kar precej odgovornosti, kako ravnati v takšnih primerih, še posebej, če imajo premalo številne selekcije. Vsem staršem pa tudi ni prav, da je število otrok po njihovih kriterijih preveliko, saj je jasno, da vsi ne bodo igrali toliko kot si želijo.

Še posebej v zadnjih dveh sezonah smo imeli posebej pri mladincih velike težave pri sestavljanju ekipe, saj je bilo kar precej takšnih, ki so jim bili lastni interesi bolj blizu, kot pripadnost svoji ekipi. Motila jih je vsaka dlaka v jajcu, vedno tudi trenerji niso bilo kos situaciji. Ampak, kot pravijo vsaka šola nekaj stane. Nezadovoljneži za enkrat niso dosegli omembe vrednega napredka, ne uspehov. Običajno se take stvari končajo z razočaranjem na obeh straneh.

Rešitev, ki mi je blizu: V začetku julija je pravi in edini čas, ko je potrebno bobu reči bob. Takrat je poletni prestopni rok in takrat se sprejemajo in realizirajo odločitve. Ni potrebna nobena slaba volja, predpisi natančno urejajo vse postopke. V času tekmovalne sezone pa se moramo vsi naučiti odgovornosti in se zavedati, da ni več, ne časa, ne prostora za debato in nestrinjanje. Čeprav nihče, tudi naš strokovni svet ni popoln, pa je to kompetentni organ v našem klubu, ki sprejema vse strokovne odločitve, za katere verjamem, da so bile dobro premišljene in v korist največjega števila članov. 

Verjamem, da je idej lahko veliko, vendar vem, da je večji problem v tem, kako idejo dobro realizirati. Prepričan sem prav tako, da ni vedno tako kot bi si mi želeli. Tudi sam sem doživel, da je trener s pogodbo, uro pred odhodom letala sporočil, da odhaja. Ne ker bi bil nezadovoljen, temveč zato, ker je dobil ugodnejšo ponudbo.

V življenju, razen smrti, ni nič gotovega. Pravijo tudi, da je vsak svoje sreče kovač. Pa da ne bom preveč filozofiral mi preprosto dovolite, da mladinski in kadetski selekciji, ki prvi startata v novo sezono zaželim čim več dobrih iger in posledično zmag, enako pa tudi vsem ostalim selekcijam, ki jim bodo kmalu sledile.

Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svojem blogu izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI