25.6.2014

Razmišljanje o pravičnosti

Kot predsednik kluba je gotova ena od mojih dolžnosti, da proučujem stanje v klubu, ocenjujem delo mojih sodelavcev, analiziram številna dogajanja in nenehno razmišljam o tem kaj vse lahko storim, da bo klub boljši. Premišljam o dogodkih, ki se zgodijo, zakaj so se zgodili na tak način in kako drugič ravnati, da bi bilo morda drugače. To počnem skoraj vsak dan, razmišlja predsednik kluba Darko Klarič v novem blogu.

Zavedam se, da sem človek akcije, ki se težko sprijazni s togo birokracijo, še posebej, če ta deluje s pozicije moči. Ali pa če se pozicija moči izrablja v interesu sprejemanja odločitev, ki niso pravične. Tako je bilo pred dvema letoma, ko smo se v NK Bravo odločili, da za pokalno tekmovanje prijavimo člansko ekipo, odgovorni človek v MNZ Ljubljana pa se je brez kakršnega koli argumenta odločil, da NK Bravo pač ne more tekmovati in pika. Doživeli smo krivico, eno od tistih, ki jo še danes ne razumem. Poizkušam razumeti, zakaj se nekateri posamezniki v MNZ Ljubljana in na Nogometni zvezi Slovenije (NZS) obnašajo tako, kot se. 

Javno izjavljam, da nimam prav nobenega interesa, da bi deloval v organih znotraj MNZ Ljubljana ali NZS. Pred leti sem bil štiriletni mandat predsednik nadzornega sveta NZS in takrat sem do podrobnosti spoznal način in delovanje t.i. nogometne družine. 

Sprejel sem odločitev, da bom najbolj produktiven, v kolikor bom na podlagi vseh izkušenj vso energijo posvetil povsem na novo ustanovljenemu klubu. Klubi so namreč tisti najpomembnejši za razvoj nogometa. Vem, da so klubi ustanovili NZS in da je bi osnovni njen namen in njenih MNZ predvsem ta, da skupaj s klubi skrbijo za še boljši razvoj in organiziranost. 

Težko se sprijaznim z dejstvom, da se razne odločitve sprejemajo predvsem s pozicije moči, oziroma na podlagi simpatij in obratno. Sam se zavedam, da so krivice pač del življenja. Tudi trenerji v klubih učijo mlade nogometaše, da se sodniki, pri svojih odločitvah pač tudi zmotijo. Zavedam se, da nekateri birokrati, ki nikoli niso delovali v klubih razmišljajo drugače, kot ljudje, ki so prvenstveno vpeti v klubska dogajanja. Ampak nikoli ne bom pristal na to, da različni ljudje v organih izven klubov ne nosijo in ne sprejemajo nobenih posledic in odgovornosti, za napačno sprejete odločitve. Celo obnašajo se, kot da je bila njim storjena krivica.

Bodimo povsem konkretni. Kako naj ravna predsednik kluba, ko ugotovi, da je njegova ekipa AŠK Bravo zmagala v ligi MNZ Ljubljana in potem brez moči gleda kaj vse se dogaja, na področju popolnjevanja reorganizacije 3. SNL, ki je po novem razdeljena v 4 skupine, tri s po 14 člani in skupino z zgolj 10 člani. Že to smrdi po nepravičnosti, saj imajo nekateri klubi veliko prednost, drugi pa so v precej težjem in neenakopravnem položaju, ker tekmujejo v MNZ, kjer je število klubov neprimerno večje. Ne morem se znebiti občutka, da je bila reorganizacija 3. SNL na NZS sprejeta po hitrem postopku, zgolj zaradi spremembe same, brez tehtnih analiz v katerih bi sodelovala nogometna stroka in bi bila omogočena mnenja klubov. 

Kot predsednik kluba sem o vsem skupaj tako tudi sam začel premišljevati, ko je bilo jasno, da je AŠK Bravo zmagovalec lige MNZ Ljubljana. Po tem sem začel spremljati kaj se dogaja z zmagovalci najnižjih lig z usodo zmagovalcev povsem enake lige na področju MNZ Maribor in MNZ Celje. Pa sta predsednika teh MNZ-jev na sestanku Odbora za nujne zadeve pri NZS dosegla, da bodo njihovi prvaki lahko igrali in že igrajo kvalifikacije za uvrstitev v skupino 3. SNL-Sever. Nič nimam proti, oba predsednika si zaslužita vso priznanje, saj sta se srčno borila za klube, ki jih zastopata. Na koncu so ugotovili, da skupne štajerske lige ne potrebujejo več, saj ne bo nič narobe, če bo v tekmovanju MNZ kakšen klub več. Tako in tako je klubov premalo, v nasprotju z MNZ Ljubljana, kjer še ni jasno ali je bolje imeti eno ali dve ligi?! Izvirni greh pa je, da bodo to vedeli šele potem, ko se bo prestopni rok že začel in ko bodo na vseh drugih ravneh znane že vse odločitve. 

Čeprav sem predsednika MNZ Ljubljana seznanil z morebitno problematiko in vsemi okoliščinami povezanim s tem, v zvezi s tem ni povzel primernih aktivnosti. Ko sem mu 15. maja 2014 napisal odprto pismo, sem čakal in čakal in pismeni odgovor dočakal več kot mesec dni kasneje, 17. junija 2014. Kakšen je bil odgovor si lahko preberete, saj ga v celoti objavljamo:

Spoštovani!

Vaše pismo so člani izvršnega odbora obravnavali na 8. seji dne 27.5.2014. Komisija za pripravo predlogov sprememb tekmovalnega sistema na nivoju 3. SNL in nižjih lig na NZS je sprejela sklep, da "preskakovanje" lig ni mogoče in da NK Bravo na podlagi doseženega rezultata lahko napreduje v Regionalno ljubljansko ligo MNZ Ljubljana (4. liga). Sklepe komisije je potrdil tudi Odbor za nujne 
zadeve NZS.

Športni pozdrav!                                                                                     MNZ Ljubljana Gasior Bojan l.r. 


Ne verjamem, da so na MNZ  tako zasedeni, da so za pisanje pisma potrebovali toliko časa. Ampak hvala, da smo odgovor vsaj dobili. Seveda se s pismom in obrazložitvijo ne morem strinjati. Prvič zato, ker zaradi popolnoma nerazumljive počasnosti delovanja MNZ Ljubljana  sploh še ni jasno ali bo na področju MNZ Ljubljana v prihodnji sezoni ena ali dve ligi, saj rok za prijavo še ni potekel in se ne ve koliko ekip bo prijavljenih. Poleg tega je bil menda tudi sprejet sklep, da tekmovanj sploh ne bo, v kolikor sodniki ne bodo zmanjšali svojih apetitov in stroške zmanjšali za 30%.  V zelo kratkem pismu pa so mi tudi sporočili, da NK Bravo lahko tekmuje v 4. Regionalni ljubljanski ligi MNZ Ljubljana, čeprav dokončna odločitev še ni sprejeta.

Kaj če bo klubov premalo, boste samo zato, da mi zaprete usta, pripravili dve ligi s po desetimi člani. Zakaj niste vprašali klube, naj vam posredujejo pismeno mnenje, kateri od vaših 3 predlogov tekmovanja se jim zdi najbolj sprejemljiv. Če trdite, da "preskakovanje lig" ni mogoče, potem mi prosim razložite, kako je  NK Maribor drugo ekipo uspel umestiti v 3 SNL? Ko je imel pred leti NK Interblock drugo ekipo, je ta morala pričela tekmovati v najnižji ligi. Tudi zato, me ne boste prepričali, da ravnate po načelih enakopravnosti in pravičnosti. 

Lahko bi svoj blog nadaljeval z mnogimi podobnimi primeri. Tudi nimam velikega upanja, da mnogi majhni klubi tudi v bodoče ne bodo doživljali takšnih in drugačnih krivic. Te vrstice sem zapisal zgolj zaradi fantov naše članske ekipe, ki so kot popolni amaterji dokazali, da igrajo nogomet s srcem in da so poleg tega tudi dobri študenti. Prav zato jim bomo zagotovili še mnoge dobre tekme, saj za to vendarle obstaja veliko drugih možnosti.

Vodilni v MNZ Ljubljana teh vrstic ne bodo brali in če tudi bi jih, jih ne bodo prizadele. Ne vem zakaj se ne utegnejo ukvarjati s, po njihovem mnenju, povsem nepotrebnimi marginalnimi zadevami, ki so za kakšen klub neprecenljivega pomena. 

Morda bo kdo mislil, da se stalno zgolj pritožujem. To nikakor ne drži in tudi na nikogar nisem jezen. Tudi zamerljiv nisem. Želim le, da v MNZ Ljubljana niso tako počasni in da zadeve, ki so v njihovi pristojnosti rešuje hitreje, kot to sicer počnejo. Zato ker v nogomet vlagam precej svojega denarja in časa, od drugih pričakujem vsaj to, da se obnašajo korektno in odgovorno. Še posebej, če so za svoje delo plačani. 

AŠK Bravo bo sodeloval v 4. Regionalni ljubljanski ligi MNZ Ljubljana, saj nikakor ne želimo "preskakovati lig". Na račun drugih klubov tega nismo nikoli hoteli početi, kot bi verjetno želel vsak drug klub, ki bi se znašel v našem položaju. Nikoli pa me ne boste prepričali, da smo bili v povsem enakopravnem položaju z nekaterimi klubi v drugih MNZ in da so na odločitve upoštevali tudi kakšni drugi razlogi.

Joc Pečečnik je ugotovil, da je bolje, da se umakne iz nogometa,Izet Rastoder razmišlja, da bi storil podobno. Bom sam ostal "zadnji mohikanec?"

Letos se je to zgodilo NK Bravo, drugič se bo to lahko zgodi kakšnemu drugemu klubu. Kdo ve koliko klubov o takšnih izkušnjah raje molči. Ampak eni pravijo: "Kar nas ne ubije, nas naredi samo močnejše."

Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svojem blogu izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI