21.2.2014

Posnemajte slovenske športnike v Sočiju

Na začetku letošnjih zimskih olimpijskih igrah v ruskem Sočiju smo našim športnikom zaželeli dobrih nastopov. Zelo so nas upoštevali in osvojili kar 8 medalj. Od blizu je nekaj slovenskih uspehov videl tudi Darko Klarič. V svojem življenju je imel naš predsednik šestkrat imenitno priložnost, da je od blizu in v različnih vlogah spremljal dogajanja na olimpijskih igrah. Nekaj vtisov iz obiska v Sočiju, je v svojem blogu strnil za našo spletno stran.

Če bi iskal skupen imenovalec na vseh igrah v Insbrucku, Sarajevu, Los Angelesu, Calgaryju, Sydneju in Sočiju, kjer sem bil osebno prisoten, je to zame posebno olimpijsko vzdušje. Ljudje igre doživljajo kot praznik. V dneh iger postanejo prijaznejši kot običajno, pripravljeni so na klepet in prijazno odgovarjati na najrazličnejša vprašanja. Kot da bi vsi postali ena velika družina. Verjetno mnogi v vsakdanjem življenju prav to pogrešajo in si želijo več sproščenosti. Morda bi na nek način čas olimpijskih iger lahko primerjal z božičnem in prednovoletnem obdobjem.

Kot drobcen primer naj opišem kako smo na tekmi v smučarskih skokih na veliki skakalnici, tekmo spremljali skupaj z gosti iz Japonske, s katerimi smo si delili del tribune. Čeprav seveda nisem spraševal kdo so, ni bilo težko ugotoviti, da gre za posebno imenitne goste, saj jih nenehno na vsakem koraku spremljalo okoli 20 snemalcev in fotografov. Ti so bili še posebej aktivni, ko so bili na zaletišču japonski skakalci in zanimivo vsi objektivi so bili usmerjeni v japonske goste in ne v skakalce, kot bi morebiti kdo pričakoval. Ampak ti pomembni gosti so bili radovedni od kod prihajamo in so bili navdušeni, ko smo jim povedali, da iz Slovenije.
''Imate izvrstne skakalce'', so dejali, mi pa smo hvalili njihove. Potem smo mi navijali za njihove in oni za naše, navdušenje pa je bilo izjemno, ko sta Prevc in Kasaj oba osvojila medalji. Klanjali smo se eni drugim, se rokovali in se, čeprav neznanci različnih kultur, poslovili kot največji prijatelji. Neverjetno kaj zmore šport, že za teh nekaj trenutkov je bilo vredno priti na olimpijske igre. 

Takšnih trenutkov pa je bilo nič koliko. Če se spomnim kdo vse se je želel slikati z nami po zmagi hokejistov s Slovaško, skoraj na vsakem koraku smo bili ponosni, da prihajamo iz Slovenije. Pa smo bili zgolj preprosti gledalci iz Slovenije, ki smo tja prišli spodbujati naše športnike in doživeti vzdušje iger. 

Tudi nogometaši našega kluba se iz zgodb športnikov udeležencev iger lahko marsikaj naučijo. Vzorov je nič koliko in ekipna želja in borbenost naših hokejistov, jim je lahko imeniten motiv. Skrivnosti ni veliko, vse je kot na dlani pred nami. Uspejo tisti, ki so zanj garati in, ki so realni ampak kljub temu nepopustljivi, tisti, ki nenehno ne iščejo samo napake pri drugih in izgovore, temveč ne glede na vse želijo zmagovati in so zato pripravljeni uglasiti svoj ego in življenje. 

Olimpijske igre so največje svetovno prizorišče, na katerem se lahko vsak obiskovalec v kratkem času ogromno nauči in veliko doživi. Spozna številne vrednote, če jih le želi videti. Koliko različnih zgodb in iz vsake lahko, le če hočemo, spoznamo nekaj novega in si ustvarimo svoje mnenje. In čeprav sem bil tam zgolj štiri dni, lahko rečem samo: Čestitam in moj globok poklon organizatorjem!

In ko sem se vračal domov, sem si zaželel, da bi tudi vsaka tekma naših ekip NK Bravo bila majhen praznik, za vse sodelujoče in priložnost, da dokažemo, da so tudi majhne stvari lahko velike. Če bomo vsi skupaj imeli ta cilj, bomo to tudi dosegli. 

Dovolj bo, da za začetek pomislimo na dobre in pozitivne vrednote in pozabimo na nevoščljivost, škodoželjnost, na vse kar nikamor ne vodi in nas po nepotrebnem dela majhne in nezadovoljne. Res je, da nikoli ne bomo vsi enako uspešni, ampak nogomet je ekipni šport, torej smo lahko uspešni le skupaj. 

Darko Klarič
predsednik NK Bravo
Foto: osebni arhiv družine Klarič
 
Darko Klarič v svojem blogu izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI