25.3.2020

OSTANI POZITIVEN, OSTANI DOMA #4: Luka Žinko

Novopečeni 37-letnik se, tako kot vsi ostali naši sogovorniki, oglaša iz karantene. Čeprav je Luka v svoji karieri igral za številne klube iz različnih držav, so trenutne razmere tudi zanj nekaj povsem novega in edinstvenega. Kako se z njimi sooča?

V vaši dolgi in uspešni karieri ste dočakali tudi nekaj tako izrednega, da nogomet na celotnem planetu stoji. Je to sploh mogoče razumeti?

To je situacija, ki je res specifična. Tega še nisem doživel in upam, da je tudi zadnjič, saj cel svet "stoji", ne samo športni del. Že to, da moramo biti v izolaciji je nekaj posebnega in vsak posameznik se po svoje spopada s tem. Pač smo navajeni življenskega ritma, ki ga imamo. Kar naenkrat se je vse presekalo in moraš ostati doma. Ni treningov, služb, druženja itd., kar je bila prej stalnica. Tudi trening, ki ga narediš sam, ni niti približno enak, kot ko si v skupini. Ampak bo že. Upam, da bomo vsi skupaj to stvar hitro in v prvi vrsti čim bolj zdravo, premagali.

Je bil vseeno mogoče v kateri izmed držav v katerih ste igrali, kakšen dogodek, ki bi bil vsaj malce primerljiv s tem, kar se dogaja zdaj?
 
Ne. Na srečo v nobeni državi nisem doživel nič takšnega oz. podobnega. Vesel bi pa bil, da bi pri temu tudi ostalo. Ampak, tako pač je. Skupaj bomo to prebrodili. Je pa zelo pomembno, da upoštevamo navodila pristojnih. Tako da #ostanidoma.

Kako poteka zdaj vaš vsakdan v vlogi igralca? 
 
Igralci moramo še vedno skrbeti za določeno mero fizične pripravljenosti. S strani trenerjev dobivamo plan treningov, ki ga individualno opravljamo. Vsi pa čakamo na zeleno luč odgovornih, da se lahko spet vrnemo na igrišče.

V svetu nogometa so že sprejete določene odločitve. Evropskega prvenstva ne bo, lige naj bi se nadaljevale. Kakšen je vaš pogled na odločitev UEFA in NZS?
 
Moje mnenje je, da je UEFA sprejela pravilno odločitev. Prvenstvo se bo malo podaljšalo, ampak tako je najpravičnejše za vse. Upam, da se bo odigralo čim večje število prvenstvenih krogov, da res ne bo dileme, kdo si v naslednji sezoni zasluži prvoligaški status. Govora je tudi o tem, da bi bilo naslednje leto v 1.SNL 12 ekip. To ni slaba ideja glede na to, da je v 2.SNL kar nekaj kvalitetnih ekip, ki imajo velike ambicije. NZS bo pa zagotovo našla rešitev, ki je najboljša oz. najprimernejša za slovenski nogomet.

Ne gre zgolj za novo situacijo v vaši karieri, temveč tudi v vlogi trenerja, starša, zdaj tudi učitelja in ljubitelja rekreacije. Kakšen je vrstni red dnevnih zadolžitev pri Žinkovih v teh okoliščinah? 
 
Malo več prostega časa imam. To priznam (smeh). Drugače pa treniram po danem programu. Sodeluje oz. pomaga mi starejši sin David, tako da ni ravno individualni trening. Mlajši Nik, se pa občasno priključi. Tukaj je še nekaj učenja, ki nam včasih gre, včasih pa malo manj :). Razne družabne igre, igrice na računalniku. Rekreacija s prijatelji bi pa zelo pasala, vendar je pač nemogoča. 

V teh izrednih okoliščinah imate verjetno tudi kakšno posebno sporočilo za vse naše navijače in člane NK Bravo.
 
Dana situacija nam je tempo življenjskega stila umirila. Ko vidiš oz. slišiš kaj se po svetu dogaja se zamisliš, kaj je najbolj pomembno. To je zdravje vseh nas. Se posebej pomagajmo ljudem, ki so bolj občutljivi na koronavirus in ga premagajmo skupaj. Umivajmo si roke in na splošno bodimo posebej pozorni na higieno. Povsod lahko opazimo različne ukrepe, ki so nam jih dali pristojni in jih upoštevajmo.


MH
Foto: Sportida.com

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI

MEDIJSKI POKROVITELJI