21.3.2020

OSTANI POZITIVEN, OSTANI DOMA #2: Aleš Arnol

Usklajevanje dela med trenerji, deljenje informacij in nalog fantom nižjih selekcij ter strokovno nadgrajevanje in izpopolnjevanje. Vse to ob upoštevanju dveh vodil "Prvo vodilo - ostanimo zdravi. Drugo vodilo - vedno upoštevaj prvo vodilo."

Kako poteka koordinacija dela med trenerji?

Na dnevni bazi. Aktivno sodelovanje med trenerji ostaja naš zaščitni znak. Skupaj iščemo rešitve, ideje, ki bi nam v tem obdobju pomagale, da igralcem ponudimo najboljše pogoje za delo.

Gre za izjemno situacijo s katero se verjetno ni srečal nobeden izmed članov strokovne ekipe pri NK Bravo. Ste pionirji na tem področju ali vendarle sledite napotkom krovnih organizacij? 

Tako je. Absolutno je današnja situacija za vse nas v nogometni družini nova izkušnja. Zato je potrebno razumeti, da tudi krovne organizacije ne utegnejo pomagati s priporočili. Vseeno gre poudariti, da so sprejeti ukrepi krovnih organizacij edini smiselni. Verjamem, da smo v tem obdobju vsi pionirji znotraj svojih področij. To ni nujno slabo, saj smo primorani pogledati izven utečenih okvirjev.

Kakšna so bila vodila ob vzpostavitvi treningov na daljavo?

Prvo vodilo - ostanimo zdravi. Drugo vodilo - vedno upoštevaj prvo vodilo.

Kako poteka komunikacija s fanti in kako kompleksna je? 

V tem obdobju je najpomembnejši cilj, da igralci vzdržujejo kondicijsko pripravljenost na kar se da visokem nivoju. Igralci so prejeli natančne individualne načrte, prilagojene glede na trenutne razmere. Tudi med trenerji in igralci poteka komunikacija praktično na dnevni bazi. Po vsaki opravljeni aktivnosti igralci posredujejo rezultate lastne aktivnosti (GPS, merilci srčnega utripa). Ne gre le za "nadzor", ampak predvsem za pridobivanje podatkov. Na podlagi prejetih informacij lahko še dodatno prilagodimo trenutni proces, z namenom doseganja najvišjega možnega efekta.

OSTANI POZITIVEN, OSTANI DOMA #1: Dejan Grabić

Prav tako čas namenjamo videoanalizam. Tako na ekipnem, kot individualnem nivoju. Predvsem analize na individualnem nivoju nam v tem času lahko predstavljajo dodano vrednost. Saj si lahko s posameznikom vzamemo čas in natančno pregledamo njegovo igro (analiza preteklih tekem) ter določimo vsebinske cilje za prihodnost.

Prvenstvo naj bi se vrnilo, a vprašanje je kdaj. Verjetno je temu prilagojeno tudi samo individualno delo.

Trenutno je nemogoče napovedati prihodnost, kar je lahko v določenem pogledu dobro. Po moji oceni igralci pogosto preveč razmišljajo in se na trenutke nepotrebno obremenjujejo s svojo prihodnostjo. A vse, kar je v njihovih rokah, je skrb za vsakodnevno dobro delo. Ostalo bo prišlo samo po sebi. Vse kar se jim bo dogajalo v prihodnosti, je posledica dobrega dela v sedanjosti. Zato nam lahko trenutno obdobje služi, da v tem pogledu napredujemo, živimo in delujemo iz dneva v dan. Zgolj skrbimo, da tisto trenutno, opravimo na najvišjem možnem nivoju.

Koliko usklajevanja znotraj trenerskega štaba je v tem trenutku namenjeno tistim stvarem, ki so morda rezervirane za čas med sezonami?

Poleg vodenja ekipe v prilagojenih pogojih, je trenutno obdobje za vse trenerje idealno za izobraževanje in analizo. Prav na tem področju delujemo pospešeno, saj je tekom sezone težje najti čas za dodatno izobraževanje in nadgrajevanje. V našem klubu imamo trenerji omogočen dostop do portala Instat Scout. Kar nam omogoča natančno analizo vseh tekem, odsekov tekem najvišjega nivoja in širše. Na ta način v naš model igre in igralnih mest vnašamo nove trende in zahteve, ki jih skozi analizo zaznamo. V tem obdobju trenerji skupaj pripravljamo video material za vsa igralna mesta ter video primere klubskega modela igre (po posameznih fazah).

Še misel za naslednje dni, sporočilo za vse vaše sodelavce, igralce in člane ter navijače NK Bravo.

Vsaka preizkušnja in neprijetna situacija je za nas v določeni meri lahko priložnost. Skozi življenje pogosto drvimo, a trenutno situacija nam preprečuje prav to. Zato želim vsem igralcem, njihovim družinam in bližnjim, čim več skupnih trenutkov, ki verjamem, da jih pogosto primanjkuje. Predvsem pa, da ostanejo zdravi. Saj verjamem, da bo vse ostalo ok.MH
Foto: Pino Gašperšič

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI

MEDIJSKI POKROVITELJI