1.1.2019

MP #86: Skupna realnost 2019

Cilj NK Bravo in njegove nogometne šole je neprestano ustvarjati skupne vrednote, cilje in strategijo. Predvsem z željo mladim omogočiti napredek, da bodo sposobni igrati v tekmovalnih selekcijah. Pri tem bomo morali znati v prihodnosti vzpostaviti tudi primerno sodelovanje z drugimi klubi, se učiti od boljših in pomagati tudi tistim, ki bodo z nami želeli sodelovati.

Razne sinergije, smiselne povezave, simbioze - vse to so zadeve, ki jih moramo nadgraditi skupaj z vsemi tistimi, ki razmišljajo podobno. Seveda brez trdnih temeljev povezanih v našem sistemu Bravo ni mogoče načrtovati skupne realnosti. Povsem enako pomembna sta tako klub, kot tudi povezana pravna oseba. Ni pomembno kdo si, temveč kaj narediš. Strategija je vsakodnevno delo, cilji pa kakovost tega, kar počnemo. Ker so tekmovalni cilji zgolj posledica dela, je popolnoma jasno, da bodo doseženi šele takrat, ko bomo zato dovolj dobri. Bere se bolj preprosto, kot pa je v resnici. Eno je namreč teorija, drugo pa je praksa. Vmes pa najrazličnejši interesi, čustva in različni pogledi posameznikov, pa vplivi agentov in še bi lahko naštevali.

Zato se kar strinjam z tistimi, ki menijo da je v praksi mnogo lažje voditi družbo s statusom delovne organizacije kot pa klub organiziran v skladu z zakonom o športu. V sistemu Bravo imamo namreč oboje. Pri tem so pomembno zgolj posamezne naloge, ne pa nazivi in posamezne funkcije. Zaenkrat nam sinergija s skupnimi cilji še omogoča rast in razvoj.

Glavna nevarnost je, da nas lahko boljši rezultati pripeljejo na nivo, da rezultati lahko prehitijo našo skupno trenutno realnost in bomo zato iskali bližnjice. Problem, ki se ga moramo pravočasno zavedati, je predvsem ocena, kakšno realnost bomo potrebovali v letu 2019 v primeru, da se z ekipo AŠK Bravo uvrstimo v PLTS in ta bo drugačna, kot pa če ostanemo v 2. SNL. Morebitna uvrstitev v PLTS prinaša nove izzive in precej neznano in negotovo realnost, ki bo zahtevala ustrezno zrelost. Ker smo vsi skupaj v prvi vrsti športniki, si ne moremo zamisliti, da izziva ne bi sprejeli.

Popolnoma drugo vprašanje pa je ali lahko v dobre pol leta postanemo tudi dovolj dobri, da bo naša skupna realnost tudi NK Bravo z ekipo AŠK Bravo v PLTS. Šport ves čas ustvarja najrazličnejše, včasih tudi na videz nerealne zgodbe. Zato je vprašanje, ki si ga moramo najprej zastaviti, kakšno skupno realnost si resnično želimo in kaj smo vsi skupaj zanjo resnično pripravljeni in sposobni storiti. V vsakem primeru bomo odvisni predvsem od naših lastnih sposobnosti.

Zato leto 2019 ni nič drugega kot priložnost, da v razvoju kluba spet sami in vsi skupaj naredimo korak naprej.

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 

MEDIJSKI POKROVITELJ