17.12.2018

MP #85: Množičnost ni več imperativ

Ob ustanovitvi NK Bravo sem se približno zavedal, kaj vse me čaka na tej poti. Nisem si zastavil dolgoročnih ciljev in načrtov, bolj sem si želel zdravo organsko razvojno rast korak za korakom, iz leta v leto.

Iz vseh predhodnih izkušenj sem si v okviru svojih možnosti želel predvsem ponuditi priložnost številnim mladim nogometašem, kot tudi še neuveljavljenim trenerjem. Ponuditi priložnost drugim, je bila želja, ki me je vodila ves čas.

To se mi je zdelo smiselno, saj je Bravo kot novoustanovljen slovenski klub začel tekmovati v najnižjih selekcijah z mlajšimi dečki. Zelo smo se morali potruditi, da smo mlade nogometaše pritegnili v popolnoma neuveljavljen klub.

Leta so minevala in Bravova nogometna šola je postala prepoznavna po dobrem delu z mladimi nogometaši. To je bilo obdobje velikega entuziazma in priložnost za mnoge, da se lahko uveljavijo. Trije osvojeni naslovi državnega prvaka so nam pri prepoznavnosti zelo pomagali.

Toda v naši nogometni šoli morajo mladi zelo hitro napredovati, saj si že nekateri mladinci lahko pridobijo stalno mesto v članski ekipi. Trenutno imamo v ekipi AŠK Bravo v 2. SNL kar tri mladince, ki redno igrajo v prvi enajsterici.

V klubu smo vsi skupaj izjemno ponosni na njihove uspehe. Čeprav je normalno, da imajo mladi predvsem svoje interese in vizijo, bodo mnogi hvaležni klubu, v katerem so naredili prve korake v svojem razvoju.

Se pa naše poslanstvo v svojem bistvu ni spremenilo, čeprav postajamo vedno bolj zahtevni in tekmovalni. Smo nogometna šola, v kateri morajo mladi zelo hitro odraščati. Tekmovalni šport je namreč zelo selektiven. Žal zaradi najvišjega ranga, v katerem tekmujejo naše klubske selekcije, ne gre drugače.

Zato se sploh ni enostavno uvrstiti v katerokoli Bravovo tekmovalno selekcijo. Da bomo lahko še izboljšali kakovost dela, bomo v sezoni 2019/2020 prisiljeni zmanjšati število nogometašev v posameznih selekcijah.

Na srečo je v Ljubljani dovolj nogometnih klubov, kjer mladi lahko dobijo priložnost za igranje, če jim to ne uspe v NK Bravo. Razen v uvajalnem programu CICI BRAVO, je napočil čas, ko bomo postopoma uvedli sprejemne izpite tako za nogometaše kot tudi za njihove starše. Prav je, da natančno vedo, kaj se od njih pričakuje in kako zahteven je program.

Vsi se bodo morali zavedati, da je Bravova nogometna šola ni rekreacija, temveč predvsem priložnost za najhitrejšo pot do članskega nogometaša. V vseh mlajših selekcijah je namreč poleg treniranja izjemno pomembno, da mladi nogometaši dobijo tudi dovolj priložnost za igro. Tega jim ob sedanjem številu nogometašev v selekcijah NK Bravo žal ne moremo več zagotavljati.

Osredotočenost na najhitrejši razvoj mladih na naši strokovni strani zahteva še večjo kakovost na vseh področjih našega dela in organiziranosti. To postaja nujnost, ki se ji v prihodnje ne bomo uspeli izogniti. To je namreč cena, ki jo moramo sprejeti v kolikor želimo obdržati nivo tekmovalnosti in primerno kakovost našega dela.

To tudi pomeni, da moramo zmanjševati število otrok, ki trenirajo v naši nogometni šoli. Naš cilj je razviti dovolj dober program usposabljanja, ki bo kar največ mladih pripravil do nivoja, da bodo sposobni igrati v naši članski ekipi. Zavedamo se, da ta pot ne bo enostavna, vendar mora dolgoročno postati tista sredina, s katero želimo graditi našo nadaljnjo vizijo razvoja nogometne šole Bravo. Zato ima razvoj talentiranih nogometašev v mladinskem programu prednost pred samimi športnimi rezultati posameznih selekcij.

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo

TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

MEDIJSKI POKROVITELJ