24.12.2019

MP #136: Pomembni so pravilni razvojni koraki

Uvrstitev članske ekipe v 1. SNL v sezoni 2019/2020 je bil le nov pomemben korak v razvoju kluba, ki je bil ustanovljen v letu 2006. Takratna zelo pogumna vizija, v katero so le redki resnično verjeli, se zdaj izkazuje kot model in realna  zgodba, kako je v praksi mogoče povezovati tudi najrazličnejše interese, da klub zdravo raste in vendarle v svojem razvoju ničesar ne prehiteva.

Nič manj pomembno je tudi dejstvo, da je velika večina sodelavcev enotna pri razumevanju klubske strategije, ki temelji na enakomernem razvoju celotne klubske piramide selekcij lastne nogometne šole.

Seveda imamo športne tekmovalne cilje, vendar to ni edina prioriteta. Enako pomemben je tudi poslovni cilj, saj tega redno prilagajamo članski ekipi in rangu tekmovanja, v katerem ta tekmuje. Ne glede na to, imajo mladinske selekcije svoj samostojni proračun, popolnoma neodvisen od članske ekipe.

Vedno več talentiranih slovenskih nogometašev prav v organiziranosti in delu nogometne šole NK Bravo vidi in spoznava kot najhitrejšo pot svojega nogometnega in osebnostnega razvoja. Prav iz selekcij mladinskega programa se je nogometašem uspelo prebiti v močnejše klube višjih lig v boljše klube v zadnjih treh letih.

Primer razvoja Domna Grila, ki se je NK Bravo priključil iz matičnega kluba NK Bistrica, je zgolj zadnji, nikakor pa ne edini, ki ponazarja pravilne razvojne korake do razvoja mladih nogometašev. Vsi, ki imajo močno željo, vztrajnost in so pripravljeni trdo delati, imajo v NK Bravo resnično večjo priložnost za razvoj, kot pri klubih, ki se borijo za najvišje športne cilje in lovorike.

Skrbno načrtovani prestop talentiranega mladega nogometaša v ugleden nemški prvoligaški klub in odločitev, da se bo ta zgodil šele po opravljeni končani srednješolski maturi, pove veliko o usmeritvi najmlajšega slovenskega kluba v 1. SNL.

Odločitev nogometnega kluba Maribor, da svojega perspektivnega mladca Aljoša Matka zaupa in posodi prav NK Bravo, kaže na veliko zaupanje in priznanje našemu klubu, ki mu takšne odločitve pomenijo veliko priznanje in hkrati tudi veliko soodgovornost. Tudi trener Olimpije Safet Hadžić priznava, da si v klubu, ki se bori za lovorike, nikakor ne more privoščiti, da bi lahko forsiral mlade perspektivne nogometaše.

Sami zaradi vseh dosedanjih izkušenj, kljub mnogim uspehom, želimo trdno ostati na tleh in želimo sodelovati z vsemi, ki si tudi sami želijo sodelovati z nami in ki skupaj v sodelovanju vidijo smisel in realno vizijo.

V NK Bravo se ne obremenjujemo s tem, kdo je kdo, temveč zgolj z lastnimi trdnimi principi, ki temeljijo na poštenem delu in popolnoma urejenih medsebojnih odnosih in skrbno določenih realnih ciljih. Tisti, ki to razumejo, spoštujejo in razumejo klubsko politiko, bodo vedno dobili in deležni prave priložnosti, da se tudi sami uveljavijo.

Tudi zato je povezava - klub, mladi nogometaš, njegovi starši in posrednik -  povezava, kjer ni prostora za ego posameznika, temveč mora biti le posledica skrbno načrtovanih projektov.

Prava komunikacija, skupni interes in popolno zaupanje, so tisto, kar vedno bolj zaznamuje razvijajočo zgodbo NK Bravo. V njej ni nerealnih ciljev in obljub, ki jih ne bi mogli izpolniti.  Je pa najboljša priložnost za vse tiste, ki želijo klubsko sredino, v kateri ni pomembno kdo si ali od kod prihajaš, temveč le kaj znaš in kdo želiš postati.

Temu vedno bolj prilagajamo vse naše razvojne korake, ki pa že zdaleč niso le posledica moje vizije. To je postala enotna razvojna pot vseh sodelavcev v klubu, ki so spoznali, da smo ob takšnem načinu delovanja dosegli sedanjo stopnjo razvoja in katera nam tudi v prihodnje omogoča zdravo klubsko razvojno rast.

Tudi zato ima projekt NK Bravo vse možnosti, da kmalu postane dovolj dober, da postane s člansko ekipo čvrst prvoligaški klub, v katerem prevzema primat v številu mladih nogometašev, ki se tudi v tej konkurenci zelo hitro uveljavljajo. Spoznanje, da je za njih vedno večje zanimanje večjih tujih klubov, je žal tudi realnost, ki jo bomo morali prav tako sprejeti in jo upoštevati.

To pa hkrati pomeni, da ni naša realnost, da bi lahko hkrati kakorkoli tudi razmišljali tudi o višjih tekmovalnih ciljih. Dobro delo z mladimi, primerna organiziranost, čisti računi, poslovanje in načrtovanje, so edino lahko trenutni okviri našega delovanja.

Vsem slovenskim klubom v prihajajočem letu želim, da v okviru svojih možnosti sprejmejo kar največ dobrih odločitev in novih razvojnih korakov.

 

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 


TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI

MEDIJSKI POKROVITELJI