14.11.2019

MP #130: Prizma realnosti

Vzponi in padci so sestavni del športa. Tudi za NK Bravo se na prvi pogled zdi logično, da je z uvrstitvijo v 1. SNL morda dosegel svoj vrh. Trenutna uvrstitev na lestvici ni prav nič razveseljiva, pesimisti bi lahko kaj hitro začeli razmišljati, da se bo po koncu prvenstva izjemno uspešna pot mladega ljubljanskega kluba končala z povratkom v 2. SNL. Razen redkih izjem, se namreč to običajno tudi dogaja.

Zakaj razmišljam, da tak scenarij morda sploh ne bi bilo nič slabega za klub, ki je doslej poznal predvsem vzpone. Da ne bo nesporazuma, osebno si tak scenarij ne želim. Se pa zavedam, da to nikakor ne more biti odvisno zgolj od mene. Ko sem v Celju šele dobro začel spoznavati nogometne zakonitosti, sem si dobro zapomnil besede Ivana Zidarja, takratnega predsednika NK Olimpije, ko je prostodušno dejal, da je vodenje kluba neprimerno bolj težavno in komplicirano, kot vodenje podjetja.

Takrat tem besedam nisem najbolj verjel, danes pa se s to njegovo ugotovitvijo kar strinjam. Zakaj je temu tako, bodo najbolj vedeli in razumeli tisti, ki so bili z vodenjem klubov sami soočeni. Bivših nekdanjih predsednikov praviloma danes ni več aktivnih v nobenem klubu.

Seveda smo ljudje različni in nogomet je morda zanimiv in privlačen zato, ker jih večina misli, da se nanj zelo dobro spoznajo. Tisto kar vsi vidijo, pa so predvsem in zgolj le trenutni rezultati in čustva, ki se pri tem sproščajo.

Priznam, da tekmovalni rezultati trenutno v NK Bravo resnično niso tisto, kar bi navduševalo množice in navijače našega kluba. Sam pa vidim tudi druge stvari, ko so zame mnogo pomembnejše. Občutim sodelavce v klubu, ki vedno bolj realno ocenjujejo zadeve, razmišljajo trezno in se trudijo delati boljše. Vem, da ni prijetno doživljati poraze. V šali bi lahko situacijo primerjal z vremenom. Po dolgem obdobju brez padavin, nas zdaj nenehno spremljata zgolj dež in slabo vreme. Ampak po vsakem dežju enkrat posije tudi sonce. Če na vreme v klubu nimamo vpliva, pa se sami iz porazov lahko marsikaj naučimo. Zato ni prav nobenih razlogov za slabo voljo, saj nam ta ne more pomagati.

Moč kluba se ne kaže zgolj v posamezniku. Naj bo to predsednik, nogometaš, ki doseže gol, ali pa ga prepreči. Moč kluba je spremljanje trenutne realnosti, je vizija, je pripadnost in predvsem skupno delo in povezanost. Je iskanje rešitev, analiza napak in na podlagi tega preprosto sprejemanje boljših odločitev. Včasih je boljše storiti korak nazaj in urejati zadeve v smeri, da boš jutri sposoben narediti dva koraka naprej.

Videti stvari skozi prizmo realnosti, se s tem ne obremenjevati, temveč vleči prave poteze brez slabe volje in negativnosti, je edina vizija, ki sem si jo zastavil ob ustanovitvi kluba in jo na svoj način sam še vedno zasledujem.

Sodelovanje NK Bravo v 1. SNL zato v vsakem primeru ocenjujem kot zelo dobro izkušnjo in velik razvojni osebni projekt za vse v klubu, ne glede na športni rezultat ob koncu aktualne sezone.

 

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 


TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI

MEDIJSKI POKROVITELJI