5.11.2019

MP #128: Razvojna naravnanost

NK Bravo je v svojem razvoju nedvomno dosegel razvojno stopnjo, ko  mora temeljito razmisliti o svoji nadaljnji usmeritvi. Že dolgo časa se  zavedam, da prihodnost nikakor ne sme temeljiti na mnenju posameznika.

Sam si že kar nekaj časa prizadevam, da bi v klubu našli ravnovesje med željami in realnostjo.

Moje izkušnje mi pravijo, da so v vseh tistih sredinah, v katerih so s svojim denarjem in ambicijami prevladovali “močni in avtoritarni” posamezniki, so ti klubi slej kot prej zašli v težave.

Če klub nima zdravega jedra sodelavcev, bodo problemi nastali takoj, ko se bo začelo obdobje slabših rezultatov in posledično običajno zmanjšanje proračuna.

V 1. SNL so primerno urejene finančne zadeve sicer nujnost, še bolj pomembni pa so pomembni posamezni viri posameznih prihodkov letnega proračuna.

V NK Bravo si zelo prizadevam, da bi vsi sodelavci razumeli, da je prihodnost kluba odvisna od našega razumevanja in sposobnosti, da s svojim delom in realnimi idejami uravnotežimo odhodke s prihodki.

Dogovorili smo se za sistem posameznih finančnih enot in določili njihove skrbnike. Temelj našega delovanja ostaja mladinski program, ki mora biti naša prva prioriteta. O tem vsaj pri meni ni prav nobenega dvoma, čeprav bi lahko vsaj glede izpostavljenosti članske ekipe lahko mnogi menili drugače.

To, da je članska ekipa v javnosti daleč najbolj izpostavljena je seveda povsem razumljivo.  Prav zahteven prehod v 1. SNL in razumljiv cilj obstanka med elito kaže malo popačeno sliko o posameznih klubskih prioritetah. Dejstvo je, smo našo organiziranost v zadnjih letih najbolj nadgraditi prav na področju članske ekipe in organizacije domačih tekem. Na tem področju smo storili velik korak naprej.

Strokovni svet, ki ga v našem primeru predstavljajo izključno domači trenerji, ki tudi v celoti sprejemajo klubsko usmeritev, se razumljivo želijo dokazati in so zelo logično želeli sestaviti pravo kombinacijo izkušenih in mladih nogometašev.

V zelo kratkem obdobju, ki je bil na voljo, je bilo opravljenega ogromno dela in čeprav bi si v klubu želeli kakšno točko več, je naša uvrstitev bolj ali manj realna.

Ne glede na uvrstitev ob koncu prvenstva, pa moramo že takoj po koncu jesenskega dela prvenstva temeljito analizirati stanje in začrtati usmeritev za, po mojem mnenju, ključno sezono 2020/2021.

Tekoča sezona zame ni nič drugega kot izjemno pomembna prelomnica, ko se bomo morali vsi zelo hitro učiti. Na koncu bo računica zelo preprosta in bo morala odgovoriti zgolj na vprašanje ali smo dovolj zreli in dobri, da si tudi v prihodnje zaslužimo sodelovanje v 1. SNL. V nasprotnem primeru bo sledil vsaj po mojem mnenju nepotrebni popravni izpit. Tako je v športu in tako je običajno v življenju.

 

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 

TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI

MEDIJSKI POKROVITELJI