2.11.2019

MP #127: Prihodnost je odvisna le od nas samih

Priznam, da te dni zelo veliko razmišljam o prihodnosti NK Bravo. Rad  sicer rečem, pomemben je predvsem današnji in jutrišnji dan, ne pa preteklost.  Toda včasih se je potrebno vrniti tudi v zgodovino v obdobje, ko so se  postavljali temelji še vedno relativno zelo mladega kluba.

Naša vizija je bila ves čas zelo jasna in večkrat smo lahko slišali, da od svoje usmeritve ne bomo odstopali.  Dobro smo zastavili delo v mladinskem programu in zelo veliko je bilo število naših mladih nogometašev, ki so postali tarča klubov, ki so imeli članske ekipe  v 1. SNL, ko smo bili z našo člansko ekipo sami še v 3. SNL. Seveda je povsem realno, da si vsak mlad nogometaš vedno želi prestopiti v boljši klub. Tega se zavedamo, zato smo si tudi želeli kar najhitrejše uvrstitve v 1. SNL.

Če smo imeli v prvem letu uvrstitve v 2. SNL še izredno mlado ekipo, pa se je začela povprečna starost ekipe zelo spreminjati. Zdaj v 1. SNL imamo v povprečju eno najstarejših ekip. Strokovni svet si je bolj kot cilj razvoja mladih nogometašev, zastavil najprej uvrstitev v 1. SNL, nato pa obstanek v 1. SNL. Kot vsi slovenski klubi v 1. SNL, smo tudi sami v situaciji, da moramo za preživetje ob ustrezni odškodnini bogatejšim klubom odstopati naše nogometaše. Agenti, ko se s tem poslom ukvarjajo, so namreč zaslutiti priložnost in razmere na trgu. Toliko kupčij, kot se dogaja v zadnjem obdobju, ni bilo nikoli v zgodovini slovenskega nogometa.

Veseli pa dejstvo, da smo na tekmi proti Mariboru s petimi mladeniči dostojno konkurirali za zmago. Še en dokaz več, da imamo dovolj kakovostnih mladih fantov za dokzavoanje na najvišji ravni slovenskega nogometa.

Dokler imamo tako dobro zastavljeno delo v mladinskem programu, se za prihodnost NK Bravo resnično ni potrebno bati. Mladi v NK Bravo so že lahko ugotovili, da tudi če še igrajo v članskem moštvu, se da prebiti v tujino. Seveda je potrebna primerna kakovost, na kar pa mnogi pozabljajo. Tuje klube iz slovenskega področja zanimajo skoraj izključno mladi igralci, saj do njih še vedno tu pridejo ceneje, kot pa na drugih tržiščih.

Pri NZS se tega zavedajo, zato so klubom 1. in 2. SNL za igranje mladih nogometašev začeli nuditi določeno finančno stimulacijo. Pri NK Bravo bomo morali resno razmisliti o tem, kaj se dogaja in kaj je resnično smiselno. Odgovor ne more biti večplasten in ne sme temeljiti na željah in interesih posameznikov. Enako velja za predsednika zame in ostale sodelavce. Kajti raznih »Mandaričev« ne bo veliko, vedno manj pa bo tudi tistih, ki bodo pripravljeni svoj denar investirati v zgodbe, ki niso smiselne ali dobičkonosne.

Tega se vedno bolj zavedajo tudi v upravah klubov in razmišljajo, kako naprej. Zavedajo se, da je prihodnost vedno bolj odvisna od njih samih in realnih razmer v katerih delujejo.

To velja za vse, enako tudi za NK Bravo.

 

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 

TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI

MEDIJSKI POKROVITELJI