24.7.2020

Grabić: Usmerjeni smo v znanje, razvoj in nenehno učenje

S tekmo proti Rudarju se je zaključila letošnja sezona PLTS. Še preden skočimo v novo, bomo preko intervjujev in številk obudili vse mejnike pravkar končanega prvenstva. 

Največjo odgovornost za pokazano na zelenici nosijo trenerji. Po izjemni sezoni in osvojenem 6. mestu na prvenstveni lestvici je Dejan Grabić, glavni trener ekipe, prejel številne čestitke. Eno največjih priznanj je nominacija za najboljšega trenerja tekmovalnega obdobja 2019/20.

Zasedba NK Bravo je v letošnji sezoni zabeležila najdaljši niz nepremaganosti (11 tekem), hkrati pa ima skupaj z Mariborom tudi najdaljši niz zmag (6). Točke je Bravo osvojil proti vsakemu nasprotniku v letošnji sezoni, zmage pa mu ni uspelo zabeležiti le proti aktualnim prvakom iz Celja (trije remiji in poraz).Dejan ste eden izmed nominirancev za trenerja letošnje sezone, kar je nedvomno potrditev vašega dobrega dela. Katere trenerske prijeme v NK Bravo bi še posebej izpostavili?

Delo vsakega trenerja članskega moštva se začne pri sestavi strokovnega štaba. Tukaj imamo srečo, da smo uspeli združiti izjemne ljudi. Druga stvar je klubski nastavek usmerjenosti v znanje, razvoj in nenehno učenje. Kdor nima odprte glave ali nazorov, pri nas težko deluje.

Kje je skrivnost vašega dobrega dela?

Eden za vse, vsi za enega. Ekipno delo prinaša uspeh. Le-to v Bravu ni omejeno zgolj na člansko ekipo, temveč na celoten klub. V strokovnem delu sodelujejo vsi trenerji v klubu. Zelo bi pohvalil in se zahvalil vsem ljudem, ki sodelujejo v ožjem strokovnem štabu članskega moštva. Darjan Šuštar, Miha Obrez, Nik Salaj, Jan Vošnjak, Enej Matis, Aleš Svetlin in Eva Globokar. Še posebej bi izpostavil mladinskega trenerja Aleša Arnola, ki je po mojem mnenju najperspektivnejši trener v Sloveniji. Upam, da bo kmalu dobil priložnost v prvi članski ligi. Pomembno vlogo pri nas ima tudi športni psiholog Robert Misja.


Iz leve proti desni: Miha Obrez (trener vratarjev), Jan Vošnjak (vodja ekipe), Nika Salaj in Darjan Šuštar (pomočnika trenerja), Aleks Grabić (trenerjev sin, tudi član NK Bravo U11) ter Dejan Grabić
 
Sami skrbite za razvoj igralcev in ekipe, hkrati pa trenerji v NK Bravo veliko vlagate tudi vase. Kako pomemben faktor je izobraževanje trenerjev?

Dnevno spodbujamo izmenjavo mnenj, debato, nove ideje, hkrati pa ostajamo pragmatični, ker ob razvoju igralcev skrbimo predvsem za rezultat. V našem klubu je športni del gonilna sila razvoja, na katerega se posledično navezuje poslovni del kluba, marketing in ostalo. Ker je temu tako in je igrišče edino merilo, je lažje delati na dolgi rok, kar se mi obenem zdi edino pravilno. Omeniti moram še mentorstvo. Sam imam kar nekaj takšnih oseb. Moj oče, Ivan Grabić, in moj nekdanji trener Zoran Matović mi veliko pomagata z nasveti. Pomembno je, kaj kdo pove, in ne toliko, kdo to pove.

V krstni sezoni med elito ste si izborili obstanek. Imeli ste tudi serijo 11-ih zaporednih tekem brez poraza. Ustvarjeni so dobri temelji za nadaljnje korake. Kakšna je prihodnost NK Bravo?

NK Bravo bo nadaljeval po začrtani poti. Kar se tiče članske ekipe, se bomo potrudili zadržati 90 % ekipe in tako vstopiti v naslednjo sezono. Zaradi odhodov bomo morali narediti veliko, da bomo naslednjo sezono začeli vsaj z enakovredno ekipo, s katero smo igrali od zime naprej. Če ne bomo, bomo težko povišali cilje. Največji izziv vidim pri realizaciji napadov. Kdo bo dal gol? Ker bo "pokoronska" sezona zelo specifična iz vseh vidikov, bo zelo zanimivo. Mi s stalnostjo kadra vemo, da bo to naša prednost vsaj do tolikšne mere, da bomo zadrževali stik z vsemi ekipami. Drugače pa bomo še naprej afirmirali mlade slovenske igralce s širšim pogledom za dobrobit slovenskega nogometa.


MH

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI

MEDIJSKI POKROVITELJI