26.12.2020

BRAVO BRAVO: V klubu vse temelji na argumentiranem delu stroke

Čeprav je bilo ogromno vzponov in padcev, se je za NK Bravo sezona 2019/20 končala uspešno. Znova smo s skupnimi močmi premagovali na videz nepremagljive ovire. Edina prava pot do uspeha je medsebojno sodelovanje, kar se zaveda tudi Luka Brezovec.

Predsednik najmlajšega kluba med prvoligaši je imel v lanski sezoni nemalo opravka z vsemi izzivi in težavami s pandemijo koronavirusa, hkrati pa je bilo treba skrbeti tudi za vse tekoče stvari. 

Pravega počitka med sezonama ni bilo in zdi se, da vse skupaj še kar traja in traja. Verjetno pa ste vseeno uspeli potegniti črto pod sezono 2019/20. Kakšna so spoznanja? Kakšni občutki ob pogledu nazaj?  

S krstno sezono v Prvi ligi Telekom Slovenije smo seveda lahko zelo zadovoljni, saj smo rezultatsko presegli vsa naša pričakovanja in pričakovanja okolice. Bolj kot končni rezultat pa me veseli, da svojega delovanja nismo podredili obstanku v ligi za vsako ceno, pač pa smo ob izjemnem rezultatu uspeli ohraniti identiteto kluba in uresničevati strategijo razvoja mladih igralcev. Imeli smo z naskokom najmlajšo člansko ekipo v Prvi ligi Telekom Slovenije in pokazali konkurenčno igro proti vsem nasprotnikom. Vse smo uspeli tudi vsaj enkrat premagati, z izjemo Celja, proti kateremu pa smo bili prav tako konkurenčni, saj smo z njimi trikrat remizirali. Zakaj temu dajem prednost pred samim položajem na lestvici? Zato, ker si v NK Bravo ciljev ne postavljamo v smislu rezultatske lestvice, ampak z vsebinskimi cilji nogometne šole, rezultat pa mora biti posledica uspešnega in kvalitetnega dela.

Lanska sezona je bila zares specifična, tudi če za trenutek odmislimo vse izzive, težave in preglavice, ki jih je prinesla pandemija. Bravo je imel dva popolnoma kontrastna dela sezone. V jesenskem delu prvenstva smo si želeli nekoliko več točk, spomladi pa smo bili osupli nad dogajanjem. Kje vidite največje razloge za takšno sezono?

Napredovanje iz druge v prvo ligo predstavlja velik preskok v organizacijskem in tekmovalnem smislu ter zahteva veliko prilagoditev. Zato smo prvi del lanske sezone namenili privajanju in postopnem preoblikovanju ekipe, v drugem delu pa smo uspeli vzpostaviti ravnotežje. Razlogov za rezultatski uspeh v drugem delu sezone je gotovo več in nanje je potrebno gledati realno. Najprej kot klub, ki se je prvič prebil v Prvo ligo Telekom Slovenije in je bil že tako v fazi prilagajanja. Drugič pa kot klub, ki je imel in še vedno ima najmlajšo zasedbo igralcev. Morda smo se po organizacijski plati in na terenu tudi zaradi tega lažje prilagodili nastalim izrednim razmeram kot naši konkurenti. 

Seveda pa smo imeli tudi srečno roko z igralskimi okrepitvami v zimskem prestopnem roku. A tudi te okoliščine nam ne bi nič pomagale, če jih ne bi znali izkoristiti. Za to pa je potrebna dobra organizacija, strategija, plan in dosledna izvedba, k čemur v klubu prisegamo in kar smo v lanski sezoni uspešno izpeljali.  

PREBERITE ŠE:
BRAVO BRAVO: Šport je bil zame vselej magnet
BRAVO BRAVO: Zvezane roke ne smejo biti izgovor

Jeseni, po nizu slabših rezultatov, je javnost verjetno potihoma pričakovala tudi zamenjavo trenerja. V Sežani in Domžalah se je to denimo tudi zgodilo. Bravo je v tem pogledu drugačen. Zakaj?

Kot sem že pojasnil, v klubu ciljev ne vežemo na položaj na lestvici, pač pa na vsebinske cilje nogometne šole. Pri odločitvah vodstva kluba je zato ključno merilo razumevanje dela strokovne ekipe in spremljanje izpolnjevanja strategije ter zastavljenih planov. Ker je tu komunikacija dobra in vsi razumemo situacijo, v kateri smo in smer v katero gremo, vodstvo ni imelo nobenega razloga, da bi kakorkoli dvomilo v strokovni štab kluba, ki je ves čas užival in še vedno uživa našo polno podporo. 

Kako poteka odločanje o takšnih stvareh v klubu? 

Vse pomembne organizacijske odločitve v klubu se sprejmejo na kolegiju Skupine Bravo, ki ga sestavljajo častni predsednik, predsednik, športni in  poslovni direktor, direktorica povezane pravne osebe (Bravo 1) in sekretar kluba. Kolegij ne posega v konkretna strokovna vprašanja delovanja kluba. Tu ima strokovni štab proste roke, omejen pa je s stroko, strategijo kluba in zadanimi plani. V našem klubu zato ni "političnih" športnih odločitev, saj vse temelji na argumentiranem delu stroke.

Kot prelomnico lanske sezone gre verjetno izpostaviti zimski premor, v katerem so prišle sijajne okrepitve, ki jih je Dejan Grabić s svojo ekipo znal vpeljati v model igre NK Bravo. Stvari so se poklopile in sledil je tudi rezultat. Koliko odločitev je treba sprejeti na poti do takšnega uspeha. So stvari preveč kompleksne ali je recept vendarle enostavnejši? 

Kot pri vsaki drugi stvari je najprej potrebno poznati in razumeti svojo situacijo in diagnosticirati svoje pomanjkljivosti ter nato zanje poiskati rešitve. Strokovni štab z Dejanom Močnikom in Dejanom Grabićem na čelu ves čas spremlja in analizira ekipo in ima vedno tudi jasno predstavo o tem, kaj je potrebno za optimizacije ekipe. Seveda pa so rešitve potem odvisne od razmer na trgu in tega kaj ti je v danem trenutku na voljo. V zimskem premoru smo uspeli najti tisto, kar smo iskali, strokovni štab pa je te okrepitve tudi znal vpeljati v model igre.  

Veliko se je govorilo o simpatični ekipi iz Šiške, o zdravi zgodbi v nogometnem svetu. Menite, da se je skozi krstno sezono prepoznala identiteta kluba na igrišču in tudi izven njega? 

Prepričal sem, da je temu tako. Klub je med poznavalci že vrsto let užival imidž kluba z izvrstno nogometno šolo. Nenazadnje je iz kluba izšla cela vrsta odličnih nogometašev, kadetskih in mladinskih reprezentantov, nekateri naši bivši člani pa so našli mesto tudi v članski reprezentanci (Jaka Bijol, Adam Gnezda Čerin, David Tijanić, ...).  Z naskokom najmlajša članska ekipa v Prvi ligi Telekom Slovenije in izjemen niz 11-ih tekem brez poraza s tako mlado ekipo pa je prav gotovo pripomogel k prepoznavnosti kluba z izvrstno nogometno šolo tudi širše, bom rekel med laično javnostjo.

Seveda ne moremo mimo dejstva, da je v sezono, oziroma naša življenja, zarezala pandemija koronavirusa. Verjetno ste imeli z vsemi ukrepi, odločitvami in s stanjem nasploh polne roke dela.

Tako je. Koronavirus je prizadel delovanje vseh nivojev kluba, tako na športnem, kot na poslovnem delu. Obvladovanje posledic pa je bilo izjemno zahtevno. Potrebno je bilo in še vedno je, zagotoviti tako zdravstveno varnost članov kluba, kot finančno vzdržnost kluba, obenem pa ohraniti korektne odnose z vsemi našimi sodelavci. V pomoč pri sprejemanju ukrepov je bila tudi redna komunikacija med vsemi klubi Prve lige Telekom Slovenije in relativno usklajeno postopanje klubov pri reševanju teh težav.

Koliko udarcev je klub prejel na finančnem področju, ker se tekme igrajo pred praznimi tribunami, ker ni bilo treningov v nogometni šoli, …

To so težki udarci in našteli ste zgolj tiste najbolj očitne, neposredne. Posredno pa zaradi teh nastopijo tudi druge posledice, saj je epidemija finančno prizadela tudi sponzorje. 

Trenutno smo sredi naslednjega omejevanja javnega življenja. Vse razen Prve lige Telekom Slovenije stoji. Je v kakršnikoli meri ogrožen obstoj kluba ali ste pripravljeni na morebiten nov finančni primanjkljaj? 

Na tovrsten finančni primanjkljaj si težko pripravljen drugače kot s prihranki, teh pa v slovenskem nogometu ni. Zato je potrebno vsakič sproti sprejemati ukrepe in obvladovati finančno izpostavljenost. Te ukrepe smo sicer v klubu že uskladili in jih že izvršujemo. Bolj kot neposredni učinki trenutnega zaprtja pa so zaskrbljujoči posredni in srednjeročni učinki, t.j. finančna moč obstoječih sponzorjev, interes novih sponzorjev za šport, po-koronska udeležba gledalcev na stadionu in s tem povezano izvajanje Bravo nogometne izkušnje, delovanje Bravo Bar-a, …

Lahko klubi dolgoročno preživijo v takšnem okolju? 

Ne, slovenski nogometni prostor že tako predstavlja finančno deficitarno področje, zato takšne razmere, ki še zmanjšujejo vire sredstev, na dolgi rok zagotovo niso vzdržne.

Imate kakšen predlog, kako omiliti finančni izpad na področju celotne lige?

To je kompleksno vprašanje, na katerega ni enostavnega odgovora. Z ligo upravlja NZS, ki je v okviru svojih finančnih zmožnosti že predstavila ukrepe, ki bodo sicer v pomoč klubom in so dobrodošli. Z vidika omilitve finančnega izpada klubov pa ti ukrepi ne bodo bistveno spremenili situacije klubov in bodo klubi pretežno prepuščeni vsak sebi. Kakšnih sistemskih rešitev glede na možne vire financiranja v slovenskem nogometnem prostoru zato ni pričakovati. Bi pa moral biti skupni cilj vseh deležnikov, da se nogomet čim prej in s čim manj ali vsaj z razumnimi omejitvami vrne v normalne tirnice. Zgolj tako bodo klubi lahko začeli ustvarjati prihodke iz vseh predvidenih virov in sanirati nastalo situacijo. 

Je bilo po kaotični lanski sezoni in kljub (ne)predvidljivim zapletom letošnje sezone sploh moč postaviti konkretne cilje za letošnje prvenstvo?

Ker so naši cilji povezani z vsebino naše nogometne šole, so ti kontinuirani in se bistveno od lanskega leta niso spremenili. V rezultatskem smislu pa je zadeva res bolj nepredvidljiva, saj smo poleg kaotičnih razmer v poletnem prestopnem roku izgubili dva glavna strelca ekipe. To je bilo potrebno v letošnji sezoni nadomestiti in je seveda v enačbo vneslo dodatno spremenljivko. 

Prva četrtina prvenstva v novi sezoni je za nami. Ste zadovoljni in kaj pričakujete v nadaljevanju?

V klubu delamo dobro, točkovni izkupiček in prikazana igra pa imata prostor za izboljšavo. Ponovno veseli nizka povprečna starost prve ekipe, proti ND Gorici denimo le 21,6 let. Liga je sicer zelo izenačena. Verjetno tako izenačena še ni bila, saj lahko vsak premaga vsakogar. To kaže tudi situacija na lestvici. Zato je tudi nemogoče oceniti razplet sezone. Spet bo pomembno, kako se bodo klubi spopadali s korona situacijo in kako dolgo bo le-ta trajala. Menim, da bo slika bolj jasna po prvih nekaj krogih spomladanskega dela prvenstva, ko bodo klubi naredili še morebitne optimizacije v svojih članskih ekipah. Tudi mi ne bomo izjema.MH
Foto: Sportida.com

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI

MEDIJSKI POKROVITELJI