11.12.2017

MP: Prednosti in prihodnost AŠK Bravo

Zgodba BRAVO postajo zgodba o identiteti nogometnega kluba, ki ve kaj hoče, a se hkrati zelo dobro zaveda, da je za razvoj potrebna zdrava organska rast. Na začetku novega bloga 'MOJ POGLED' razmišlja predsednik Darko Klarič.
 
 
Postati dobra nogometna akademija in delo z mladimi, je nedvomno zelo zahteven projekt.

Ugotavljam lahko, da se v Nogometni šoli BRAVO, sicer korak za korakom, vendar vztrajno približujemo zastavljenemu cilju. Imamo 11 tekmovalnih selekcij katere vrh predstavlja mlada članska ekipa AŠK Bravo.
 
V jesenskem delu so v njej igrali nogometaši v povprečni starosti natanko 20 let. Dobili smo tudi zelo natančne odgovore, kaj tako mlada ekipa zmore. 8. mesto v 2. SNL je realen odraz trenutnih sposobnosti 22 nogometašev, med katerimi bomo lahko v nadaljevanju te sezone dejansko ocenili njihov domet in se odločali kako naprej. Veseli me tudi, da je strokovni svet že zelo hitro končal s prvo analizo opravljenega dela. Tako je že sprejet sklep, da vsem dosedanjim nogometašem ekipe AŠK Bravo omogočimo sodelovanje tudi v spomladanskem delu prvenstva, saj nekateri zaradi poškodb niti niso imeli dovolj priložnosti, da se dokažejo. Sprejeta je bil tudi odločitev, da k članski ekipi priključimo še dva mladeniča iz mladinske selekcije - Kadrića in Trontlja. Oba sta več kot odlično izkoristila ponujeno priložnost za igranje pri članih. Tako bo v sestavi članskega moštva odslej 24 nogometašev. Za našo ekipo torej nimamo načrtov da bi v prestopnem roku prišlo do kakršnihkoli menjav, je pa res, da se v nogometu nikoli ne ve, kaj vse se lahko še zgodi.
 
Druga naša prednost je, da tudi na področju strokovnega dela ne bo kadrovskih sprememb, tako da lahko v nadaljevanju sezone načrtujemo dobro delo, brez posebnih stresnih situacij.
 
Bolj zahtevno in resno vprašanje pa je, kakšne so lahko tekmovalne ambicije v prihodnosti. Možnosti sta namreč samo dve. Ali bomo dobra NOGOMETNA ŠOLA z ambicijo postali NOGOMETNA AKADEMIJA ali pa postopoma dvigniti tekmovalne ambicije. Vprašanje je, kdaj bo pravi čas, da si bo tudi naša članska ekipa zastavi cilj uvrstiti se v PLTS. Odločitev ne bo preprosta in ne bo zgolj odvisna od nas samih.
 


Prva možnost bi bila realna, če bi lahko naš klub, dokler bo sam v 2. SNL, lahko vzpostavil pravičen poslovni model, ki bi ustrezal tudi prvoligaškim klubom. Dejstvo je, da bomo imeli v našem klubu kar nekaj nogometašev, ki bi lahko igrali tudi v prvoligaški konkurenci. Toda za tak način je potrebno zelo načrtno delo. Moje skromno mnenje pa je, da na podlagi dosedanjih izkušenj, za takšne projekte in razmišljanja pri nas še niso povsem zrele okoliščine. Predvsem zaradi premalo razmišljanja, analiz in načrtnega dela. Ali pa tudi zato, ker imajo prvoligaški klubi možnost in celo nekatere igralce posojajo drugim prvoligaškem klubom. Mi si v svoji viziji nogometašev ne nameravano sposojati. Drugače bi bilo, če bi s kakšnih klubom vzpostavili partnerski odnos, saj bi potem morali upoštevati skupen interes.
 
Tu je potrebno upoštevati še težave pri financiranju klubov. Verjetno takšno stanje kot ga imamo nekaterim posameznikom celo ustreza. Vsi sicer iščejo takšne ali drugačne rešitve, tudi pri različnih investitorjih, praktično nihče pa v obliki medsebojnega sodelovanja in načrtne delitve dela in stroškov.
 
Morda se motim, toda verjetno bo zaradi takšnega stanja za nas perspektivna edina opcija, da v prihodnosti sami razmislimo o lastnem višjem cilju in preskoku v Prvo ligo TS. Realno bi bil tak cilj v sezoni 2018/2019 gotovo še preuranjen, še posebej , dokler nismo sposobni zagotoviti, da bomo PLTS ne zgolj za eno sezono obiskali, temveč v njej tudi ostali.

Sam se torej bolj nagibam k drugi možnosti, verjetno tudi zato, ker s sodelovanjem pač sam nimam najboljših izkušenj. Toda pustimo času čas, pomembno je imeti izkušnje, znanje in v vsakem trenutku sprejeti najboljšo odločitev.


Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje.  

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI