8.12.2017

Filipčič: Še bolj odločen, da je nogomet moje življenje!

Nejc Filipčič je bil na začetku sezone eden izmed stebrov ekipe NK Bravo v 2. SNL. Na tekmi 9. kroga proti Dobu pa je sledil šok. Diagnoza ni bila dobra, saj je šlo za strgane križne vezi, kar pomeni, da bo rehabilitacija dolga. Kljub novim načrtom letošnje sezone pa Nejc ni izgubil volje do nogometa. Ravno obratno.

S kakšnimi občutki ste vstopili v novo sezono? Gre za zgodovinsko, krstno igranje NK Brava v 2. SNL. So bila pričakovanja velika?

Občutki so bili dobri, še posebej po dobrem začetku in treh zaporednih zmagah. Sam nisem razmišljal o takojšnjem napredovanju v prvo ligo, a sem želel, da z igro pokažemo, da si zaslužimo biti v drugi ligi in da smo nekaj posebnega, da izstopamo. Ko smo v po dobrem začetku zapadli v manjšo krizo se je videlo, da še nismo pravi. Ne bi rekel, da je bil razlog mladost ali neizkušenost, ampak za čisti vrh moraš igrati na visokem nivoju in to iz tedna v teden. Verjamem, da se bomo kmalu borili za vrh druge lige. 

Tudi sami ste igrali vse bolje in bolje, v 8. krogu odigrali tudi celotno srečanje proti Dravi. Poškodba je prišla v zares nepravem času, kajne? 

Igral sem celotno srečanje proti Dravi, na igrišču sem se počutil vedno bolje, nato pa sem si v sredo proti Dobu strgal sprednjo križno vez. Zgodilo se je v peti minuti, ko bi lahko po priložnosti z glavo zadel, a je vratar ubranil. V naslednji akciji me je pri podaji žoge nasprotnik malo porinil s strani in občutil sem, kot da mi je koleno "vrglo ven in not" iz sklepa. Na začetku sem domneval, da je poškodvana le stranska vez. Ko sem izvedel, da je poškodvana križna vez in da me čaka operacija, sem bil šokiran in razočaran. Nisem si mislil, da se mi lahko to zgodi.



Kako poteka vaša rehabilitacija? Kaj ste do zdaj počeli, kaj vas še čaka?

Sedaj sem v drugem tednu po operaciji. Od poškodbe do operacije sem dva meseca krepil mišice stegna in zadnje lože, saj tako po operaciji mišice manj atrofirajo oziroma usahnejo. Sedaj koleno razgibavam in delam lažje vaje za krepitev mišic ob kolenu. Čez kakšen mesec me čakajo toplice, kjer bom dvakrat dnevno treniral po njihovem programu. Planiram, da bom čez kakšne tri mesece začel teči. 

Zdravniki že kaj govorijo o zeleni luči? Kdaj boste lahko znova pomagali fantom na igrišču. Kdaj sploh začeti s treningi?

Novo križno vez mi je zdravnik vzel iz kite zadnje lože. Biološki proces, da kita postane trdna vez naj bi trajal 9 mesecev. V tej sezoni ne bom več igral, a ciljam, da se čez sedem ali osem mesecev vrnem na igrišče in se začnem dobro pripravljati na naslednjo sezono. 

Kako težko je bilo fante gledati na tekmah, jih spremljati z razdalje?

Rekel bi, da mi ni bilo težko, saj sem bil po poškodbi kolena na vsaki domači in gostujoči tekmi. Pred operacijo sem bil tudi na treningih in to mi je pomagalo, da nisem toliko razmišljal o poškodbi, le o tem, kako se lahko čimprej vrnem na zelenice. 

Vas je ta poškodba morda kakorkoli oddaljila od nogometa ali ste še vedno prepričani, da je nogomet vaša pot in boste vstrajali pri tem?

Nogomet imam zelo rad in po tej poškodbi sem samo še bolj odločen, da je nogomet tisto s čimer se želim ukvarjati celotno življenje. 

Bližajo se božično-novoletni prazniki. Kakšne posebne želje? Kako boste preživeli praznične trenutke?

Moja prva želja je, da se moja križna vez čimbolje zaceli, da bo še močnejša kot prejšnja. Druga pa, da bi ekipa v drugem delu igrala še bolje in še bolj napredovala. Praznične trenutke bom preživel v družbi sorodnikov in prijateljev.


M.H.
Foto: Martin Rigler , osebni arhiv Nejc Filipčič

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI