12.11.2017

Moj pogled: Bravo fantje!

Po končanem ljubljanskem mestnem derbiju je bilo vsaj v našem taboru čutiti polno mero zadovoljstva. Še nikoli doslej v dosedanjih medsebojnih srečanjih si nobeden od obeh nasprotnikov ni proboril tako gladke zmage. Tudi v vodstvu Ilirije so bili zelo korektni in so pošteno priznali, da smo bili preprosto boljši in zasluženo zmagali. Na začetku novega Mojega pogleda razmišlja predsednik Darko Klarič. 

Ni kaj, Bravovi fantje si resnično zaslužijo čestitke in globok poklon za tokratni pristop na tekmi.

Ne pride mi na misel, da bi po takšni predstavi iskal dlako v jajcu, moram pa se vendarle zavedati, da je že jutri lahko spet drugače. Ker je za nami ravno polovica prvenstva v 2. SNL je prav, da si vsak sam pri sebi naredi analizo opravljenega dela. Tako kot se dogaja vsakemu novincu v ligi, smo bili tudi mi pred prvenstvom polni pričakovanj in negotove vznemirjenosti. V razširjeni ligi pravzaprav nihče ni natančno vedel, kam sodimo. Zdaj je to popolnoma jasno. Smo daleč od vrha in ni se nam potrebo bati izpada. Najpomembnejši pa je nauk, kaj smo se lahko v tem obdobju naučili in kaj je vsak izmed nas lahko spoznal. Nobenega dvoma ni, da bi se velika večina tekem lahko rezultatsko obrnila tudi drugače. Uvodne zmage sicer niso bile nezaslužene, toda pošteno moramo priznati, da bi bilo lahko tudi drugače. Tekma v Brdih je pokazala, da navidezna premoč pravzaprav ne pomeni nič, če ne daš gola. Mislim, da se je takrat v glavah nogometašev naselil občutek, da nam zmage avtomatično pripadajo in da se bomo čez prvenstvo gladko sprehodili. Seveda je streznitev morala priti.

Spoznali smo, da lahko zapored izgubimo štiri domače tekme. Ni se bilo enostavno pobrati, vendar nam je kljub mladosti v ekipi to uspelo.
Zdaj ne bi smelo biti prav nobenega dvoma več. Razen z Muro, s katero smo zasluženo gladko izgubili in prav tako na tekmi z Ilirijo, ko smo zasluženo zmagali, bi bili na vseh drugih tekmah rezultati tudi drugačni. Nogomet je pač igra, ko moraš imeti prav na vsaki tekmi pravi pristop in vseeno se lahko pripeti, da posamezno tekmo zmagaš ali izgubiš. Toda na daljši rok vendarle pride vse na svoje mesto. Zrele in izkušene ekipe to lažje razumejo in si ne dovolijo prevelikega vpliva čustev. Pomembno so zgolj čista glava, osredotočenost na igro ter pravi pristop od začetka do konce tekme. Če bo kdo na to le za trenutek pozabil in si bo mislil, da bo na naslednji tekmi z ekipo Rogaške kaj drugače in morda lažje, se pošteno moti. Že sama takšna misel pri zgolj nekaterih nogometaših lahko že pomeni začetek poraza. Še posebej v tako mladi ekipi, kot je naša.  Strokovni svet lahko na to stokrat opozarja, pa bo vse zaman. To je spoznanje, ki si ga morajo vcepiti v glave že sami nogometaši, če imajo resno zastavljene svoje ambicije in svoje cilje. Če tega ni, ne bo tudi rezultatov, kot bi lahko bili. V bistvu se sliši zelo preprosto, pa vendar je pot do tega običajno dolga in zakomplicirana. Veliko dela, razmišljanja, talenta, predvsem pa truda, osredotočenosti in volje za vse to, je potrebno, da potem preprosto vsi skupaj uživamo, tako kot smo na zadnjem srečanju z Ilirijo. Prav je, da se ob tem zavedamo, da tudi nasprotnik na tekmi ni imel najboljšega dne. Ampak to je že njihov problem.

V nogometni šoli Bravo pa lahko ugotavljamo, da je prav, da smo svojim mladim ponudili dovolj priložnosti, na njih pa je, da jih kar najbolje izkoristijo. Vrhunski šport je žal neusmiljen do mladih, če želijo napraviti kariero, morajo dozoreti že zelo mladi. Zastavljena usmeritev v naši nogometni šoli je nedvomno prava, moramo pa ostati trdno na realnih tleh.

Tudi mladi morajo vedeti, da je priložnost nekaj, drugo pa je kako jo izkoristijo. Vsi skupaj moramo ostati potrpežljivi in na naši poti iskati  nenehne izboljšave in pravo pot.

Ni pa nobenega dvoma več o tem, da postaja Bravova nogometna mladost zelo primerna za vse tiste, ki želijo primerno usmeritev za svoj nogometni razvoj in uveljavitev. 2. SNL v novi podobi postaja primeren poligon za tiste klube, ki so izbrali takšno usmeritev. Še posebej, dokler ne bo prvenstveni cilj kluba kar najhitrejša uvrstitev v Prvo ligo. Trenutno bi bile takšne morebitne ambicije zelo daleč od naše realnosti, to pa ne pomeni, da bomo enkrat v primernih okoliščinah lahko razmišljali tudi o takšnem projektu. Zaenkrat imamo tam že kar lepo število naših nekdanjih nogometašev.


Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje.  
 
 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI