31.10.2017

MP: Za sodelovanje moramo biti zreli

Nogomet je tekmovalni šport, v katerem si vsi klubi prizadevajo doseči čim boljše rezultate. V bistvu smo na tekmah večni nasprotniki, zmaga je tisto za kar si obe ekipi prizadevata. Tako je tokratni blog Moj pogled začel predsednik NK Bravo Darko Klarič.
 
S tem ni prav nič narobe in prav je, da je tako. Z velikim ponosom in veseljem opazujem, kako si tudi po končanih tekmah nogometaši obeh moštev medsebojno čestitajo in se pozdravijo. Seveda je mnogokrat prisotno tudi razočaranje, v televizijskih prenosih smo v bližjih kadrih lahko priča tudi mnogim čustvenim prizorom, tako veselja kot žalosti s strani gledalcev. 
 
V preteklosti se spominjam tudi manj prijetnim prizorov, ko posamezniki iz različnih vzrokov, porazov niso znali prenesti dostojanstveno in bili smo priča nešportnim dogajanjem. Da huliganskega obnašanja sploh ne omenjam posebej. 
 
Če spremljamo prenose tekem najbolj znanih klubov, lahko zasledimo, da predsednika nasprotnih klubov tudi med tekmo  sedita in tekmo spremljata skupaj. Verjamem, da je to priložnost za medsebojni pogovor in komunikacijo o mnogih ne samo nogometnih stvareh. Predsedniki bi morali biti najboljši zgled, da smo vsi le del velike nogometne družine, ki imamo takšne in drugačne izkušnje in smo najbolj poklicani, da se o njih pogovarjamo in iščemo rešitve za še boljši jutri vseh v družini. 
 
Priznam, da morda razmišljam naivno in za mnoge nepredstavljivo. Res je, da se v slovenskih klubih predsedniki zelo redko srečamo in se med seboj konstruktivno pogovarjamo. Morali bi se med seboj bolj spoštovati. Verjetno je to zato, ker nas bolj kot sodelovanje in iskanje sinergijskih učinkov, večino zanima zgolj interesi kluba, ki ga vodijo.

Morda je to na nek način logično in razumljivo, toda osebno verjamem, da je možno tudi nekaj več. Čeprav so bili poizkusi kot je bilo na primer združenje slovenskih prvoligaških klubov, pa se je izkazalo, da morajo biti za sodelovanje ljudje primerno zreli. Zavedati se moramo, da je smisel  sodelovanja in sinergije ustvariti takšne razmere in pogoje, da vsi skupaj pri tem zgolj pridobimo. Le takšno izhodišče in razmišljanje je tista vrednota, na kateri lahko sodelovanje gradimo. Dokler tega nismo sposobni razumeti in od sodelovanja pričakujemo zgolj lastne koristi, bo pač tako, kot je. 


Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje.  

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI