Predsednikov BLOG
​Moj pogled: Ko na mladih svet stoji

Identiteta ekipe AŠK Bravo ponazarja našo osnovno usmeritev, da postajamo prvi klub za afirmacijo in razvoj lastnih mladih nogometašev v starosti od  17 do 21 let. Je prepričan predsednik NK Bravo Darko Klarič.

Najbolj perspektivnim amaterskim nogometašem že nudimo tudi profesionalni status. Ekipa, katere povprečna starost je na vseh tekmah vedno manj kot 21 let, pravzaprav predstavlja vrh piramide naše Nogometne šole Bravo. 

Nogometaši kot so Lan Piskule, Almin Kurtović, Haris Kadrić, Dušan Stojinović in Žan Zaletel še vsi lahko nastopajo za mladinsko selekcijo. Poleg njih omenimo še Davida Brekala, Igorja Vekića,  Marcela Keneta, Žana Poglajna in Kristijana Sredojevića, ki so vsi šele letos zaključili mladinski staž. Popolnoma jasno je, koliko smo pravzaprav tvegali v letošnji sezoni. S takšno ekipo, ki so jo popolnjevali še kakšno leto starejši ob izkušenih Agboyiju, Roškarju in Đajiču je povsem razumljivo, da smo z dosedanjimi predstavami in rezultati pravzaprav lahko samo izjemno zadovoljni. 

Pogum za tako odločitev ne bi bil mogoč, če ne bi imeli v strokovnem vodstvu ekipe AŠK Bravo mlade, domače trenerje, ki so polni zaupanja v nogometaše, ki so jih trenirali že v nižjih selekcijah. Starejši, izkušeni trenerji bi iz lastnih izkušenj in bojazni, da bodo izgubili službo, vztrajali na sestavi bolj izkušenih nogometašev. 

Že po devetih odigranih krogih je popolnoma jasno, da bodo naši mladi debitirali v članski konkurenci na nivoju 2. SNL, ki pa se v novi razširjeni podobi kaže kot izvrstna priložnost, za pridobivanje dragocenih izkušenj v tako močni konkurenci.

Seveda smo se v vodstvu kluba morali hitro sprijazniti, da v tekoči sezoni v 2. SNL ne moremo računati na uvrstitve v zgornji del lestvice, čeprav je po prvih treh kolih kazalo celo bolje.

To je sezona, ko mladim omogočamo, da nas prepričajo in pokažejo, kaj zmorejo in da na podlagi videnega realno izberemo pot in cilj za prihodnjo sezono. Pravi čas za to bo po zaključku jesenskega dela prvenstva. Izjemno nas tudi veseli, da kljub dejstvu, da je v članski ekipi kar nekaj nogometašev, ki bi lahko igrali še za mladinsko selekcijo, tudi ti v svoji konkurenci dosega zavidljive rezultate. Naša usmeritev je torej odlična, če želimo postati vedno bolj tudi magnet za mlade nogometaše iz drugih slovenskih klubov. Toda hkrati se resno zastavlja tudi vprašanje, kdaj bo napočil pravi čas za ambicije o razmišljanju za postavitev cilja za  preboj v najvišjo ligo. Popolnoma jasno je, da bi v svoj kader ob takem cilju nujno morali priključiti še nekaj bolj izkušenih nogometašev, to pa pomeni toliko manj priložnosti za mlade. 

Seveda bi bilo zelo smiselno morda najti ustrezno povezavo z uveljavljenim prvoligaškem klubom, a se ti žal večinoma ukvarjajo sami s svojimi problemi in predvsem lastnimi tekmovalnimi ambicijami. Zato takšna možnost v Sloveniji trenutno ni realna. Ostaja nam zgolj razmišljanje o lastni graditvi, razvoju in usmeritvi kluba. Je pa tudi res, da v športu vsako prehitevanje in nerealno razmišljanje nima prihodnosti. Vprašati se moramo, kaj je naš končni cilj in kdaj ga realno lahko zastavimo. Bolj, ko bomo vsi skupaj razumeli zakonitosti športa, bolj bomo sprejemali prave odločitve in posledično postajali tudi uspešnejši.

Pregovor, da svet na mladih stoji, je nedvomno zelo razumen. S pravo kombinacijo izkušenj in modrosti pa bodo njihovi rezultati še boljši. Športna - takšna ali drugačna - javnost v glavnem priznava zgolj rezultate. Vse ostalo so sicer lahko neprecenljive zgodbe, ki pa zanimajo le ozek krog ljudi. Tudi zato bo napočil čas, ko bomo za to pripravljeni in skupaj našli primerno rešitev. Prednost pa moramo nameniti vsakodnevnemu delu in analizam, kdo sodi v naš krog in koga še pripeljati, da bomo konkurenčnejši in da bodo naše odločitve tudi v skladu z našo usmeritvijo tudi smiselne in povezovalne.
 


Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje.  

Foto: Črt Piksi

 


   
zadnja tekma naslednja tekma
pokal, 29.11.2017,  14:00
AŠK Bravo  - NK Krka
87
Odigrane tekme
U15 10.12.17 ZL: NK Bravo - NK Interblock 1:4
U14 09.12.17 ZL: NK Bravo - NK Dolomiti 2:1
U19 22.11.17 NK Bravo - NK Krka 5:1
U17 22.11.17 NK Bravo - NK Krka 3:2
U13 15.10.17 NK Zagorje - NK Bravo B 6:2
U10 14.10.17 NK Domžale - NK Bravo A
U12 12.10.17 NK Bravo - NK Arne Tabor 1:0
U11 30.09.17 NK Dren Vrhnika - NK Bravo
U9 30.09.17 Turnir: NK Bravo - Belinka