12.9.2017

Moj pogled: Soočeni z realnostjo

Po odličnem startu ko je naša ekipa AŠK Bravo za mnoge morda nepričakovano zabeležila tri zmage zapored, so sledili, prav tako morda še bolj nepričakovani, trije zaporedni porazi. Nogomet je najbolj zanimiv prav zaradi svoje nepredvidljivosti in tudi velike mere psihologije, ki mnogokrat odločilno vpliva na potek posameznih tekem, je v tokratnem uvodu povedal predsednik Drako Klarič.
 
NK Bravo je razmeroma mlad klub, ki s svojo člansko ekipo AŠK Bravo prvo leto nastopa v 2. SNL. Zaradi negotovosti, kaj višji rang tekmovanja ekipi prinaša, je start v prvenstvo izjemno pomemben. Na prvih treh tekmah je na prvi pogled šlo zelo mladi ekipi vse kot v najlepših sanjah. Tri zmage in všečna napadalna igra z nenehnim pritiskom na nasprotnika je malce zameglila realno stanje. Dejstvo je, da so imeli tudi naši nasprotniki svoje priložnosti in da naše zmage niso bile povsem samoumevne. Vsaka tekma bi se kljub naši navidezni premoči lahko končala tudi drugače.
 
Na četrti tekmi z ekipo Brežic smo doživeli prvi poraz. Ker na tekmi nisem bil prisoten, prvi poraz težko komentiram. Dejstvo je, da je nasprotnik dosegel gol, mi pač ne. 
 
V Brda na peto tekmo smo odšli kot favoriti po tri točke, domov pa smo se vračali s tremi goli v svoji mreži, medtem ko sami nismo zadeli. To, da smo izgubili nezasluženo, nam ostane lahko zgolj kot slaba tolažba. Ostaja zgolj dejstvo, da je nasprotnik dosegel tri gole, mi pa, kot papirnati favoriti nobenega. 
 
Na šesti tekmi s čvrsto in še neporaženo ekipo Jadrana iz Dekanov si je ekipa zmage močno želela in začetek je bil sanjski, saj smo hitro povedli z 2:0, gostje pa so prav tako že v prvem polčasu izenačili in v drugem še z enim zadetkom in tako s tremi točkami odpotovali iz Ljubljane. 
 


Naš strokovni štab se je tako čez noč srečal pred resnim razmislekom o vzrokih za poraze, sam menim, da pač z nogometno realnostjo. Dejstvo je, da imamo mlado ekipo z mnogimi odličnimi posamezniki in talenti. Prav na vseh tekmah smo igrali všečno in z veliko željo premagati nasprotnika. Če bi bili na zadnjih treh tekmah le za kanček bolj učinkoviti, bi bil naš položaj na lestvici zelo blizu vrha.
 
Po mojem skromnem mnenju moramo na vsaki tekmi  vedno skušati predvsem zmagati, vendar in ne tako, da pozabimo na obrambo. Če pri vodstvu 2:0 nismo v stanju vsaj malo prilagoditi igre, da tekmo zmagamo, potem se je potrebno vprašati, kaj je bilo narobe. Na vsaki tekmi je naloga ne prejeti gola enako pomembna kot sposobnost doseči zadetek.
 
Na vsaki tekmi je, po mojem skromnem mnenju, naloga ne prejeti gola enako pomembna kot sposobnost doseči zadetek. Dovolj sem star, da nisem več naiven in točno vem, da tako mlada ekipa kot jo imamo, potrebuje izkušnje. Naša usmeritev je, da jim te priložnosti ponudimo. Učiti se morajo na lastnih izkušnjah in žal tudi na napakah. Pričakovati, da napak s strani posameznikov ne bo, bi bilo domišljavo in nerealno. Ne smemo pozabiti, da je tudi naša članska ekipa zgolj prva selekcija naše nogometne šole in da mladi selekciji v 2. SNL nudimo priložnost za dozorevanje in uveljavljanje. Zato ne smemo pričakovati preveč. Predvsem pa se moramo nenehno učiti in prav iz vsakega poraza je vedno priložnost, da se naučimo največ. Ni sramota izgubiti že dobljeno tekmo, če se znamo iz poraza potegniti novo izkušnjo ter jo pravilno analizirati. 
 
Pred pričetkom prvenstva smo načrtovali, da je naše realno mesto v sredini lestvice. Zdaj vem, da je ekipa morda sposobna celo nekaj več, če bi igro povsem podredili rezultatom. Povedati moram, da tega zaenkrat še ne bomo storili.
 


Letošnja sezona je za nas sezona učenja, toda napovedali smo, da se v prihodnosti želimo uvrstiti tudi v Prvo ligo. Da bomo ta cilj dosegli pa ni dovolj le učenje. Nenazadnje je bilo v našem klubu narejeno mnogo izvrstnih potez in strokovni svet enotno opravlja izjemno veliko delo. Imamo srečo, da smo v klubu enotni in zato točno začrtane poti ne bomo spreminjali, čeprav bi nekateri radi videli hitrejšo pot do še boljših rezultatov in zato obžalujejo zamujene priložnosti. Toda v športu ni bližnjic in kot so se zmotili mnogi, ki so NK Bravo videli zgolj kot muho enodnevnico, se motijo vsi, če pričakujejo, da bomo našo igro podredili zgolj rezultatu. Vem, da bomo še mnogokrat doživeli poraze, a se bomo po njih znali pobrati in šli naprej.
 
Naša skupna dolžnost je, da si prizadevamo in se trudimo, da bomo še uspešnejši. Ostajam optimist, saj vem, da to zmoremo in da lahko realno ocenimo tako naš skupni potencial kot tudi pomanjkljivosti. Zato moramo vsi ohraniti mirne glave, delati naprej, pustiti čustva ob strani in iskati vedno boljše rešitve. Če temu ne bo tako, se moramo najprej sami vprašati, kaj je narobe z nami. To mora postati ena od temeljnih vrlin naše šole.
 
Predvsem pa moramo ostati skromni in ostati hvaležni navijačem, ki nam stojijo ob strani, nas spremljajo, nas  spodbujajo in so dejansko naš dvanajsti igralec. Hvala jim. 


 
Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 
 
 
 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI