Predsednikov BLOG
​Moj pogled: Vemo kaj hočemo

Primerjal sem ekipo AŠK Bravo, ki je v sezoni 2016/2017 osvojila naslov prvaka v 3. SNL-center z letošnjo, ki tekmuje v 2. SNL. Poglejmo najprej nekaj statistike. Če smo imeli v prejšnji sezoni skupaj registriranih za člansko ekipo 30 nogometašev, jim imamo zdaj zgolj 22. Na začetku novega ''pogleda'' pojasnjuje predsednik Darko Klarič.
 
Med celotno lansko ekipo jih je v klubu ostalo zgolj 12. Med vsemi ostalimi je bil Milan Tučič tisti, ki bi ga želeli obdržati v letošnji ekipi, a se je razumljivo odločil za ponudbo prvoligaške ekipe Rudarja iz Velenja. Tja je odšel tudi Jaka Bijol iz mladinske selekcije, ki pa pri nas še ni dobil priložnosti za nastop v članski ekipi. Še dva naša bivša nogometaša bi rade volje obdržali, žal pa z obema nismo našli skupnega jezika.

Seveda smo ponosni, če naši nekdanji nogometaši igrajo v najvišji domači ligi ali v tujini. Poglejmo spisek nekdanjih nogometašev NK Bravo, ki so trenutno člani slovenskih prvoligaških ekip: Bajde, Hotić in Ogrinec v NK Maribor, Vujčić in Tijanić v Triglavu, Tučič in Bijol v NK Rudar Velenje in Ibrahim Arafat Mensah v NK Aluminij. 

Sam se kot predsednik neposredno ne spuščam v odločitve na strokovnem področju. Vem, da skupaj sledimo točno določeni klubski usmeritvi našega delovanja in dokler gremo po začrtani poti, sem povsem zadovoljen. Ne želimo prehitevati, zato si postavljano realne cilje. O Prvi ligi  sicer razmišljamo, toda zavedamo se zahtevnosti preskoka in zato moramo najprej storiti vse, da bomo zanjo zreli. 

Je pa velika razlika pri cilju, ko se želiš uvrstiti v 2. SNL in ciljem, ko strategijo podrediš nogometnemu in osebnostnemu razvoju vseh v ekipi. Tako si  trenutno predvsem želimo, da si mladi nogometaši naše ekipe pridobijo vse potrebne izkušnje. Prav tako želimo, da ekipo dopolnjujemo skoraj izključno iz lastnega podmladka. 

To bo hkrati tudi največji magnet za vse mlade, da si bodo želeli priključiti že naši kadetski ekipi, saj bo to najhitrejša pot do naše članske ekipe. Za letošnjo sezono smo si pred pričetkom prvenstva izjemno težko zastavili realni športni cilj, še posebej, ker smo pred sezono sprejeli usmeritev, da tekmujemo z ekipo katere povprečna starost ne presega 21 let in v kateri imajo prednost nogometaši in naše šole.

Kam nas bo ta usmeritev, ki jo že izvajamo, pripeljala v prvenstvu 2. SNL je bilo težko predvidevati. Predvidevali pa smo, da bo to dovolj za 8. mesto. Zdaj, ko je za nami pet odigranih tekmovalnih krogov ugotavljamo, da smo bili zaenkrat kar realni, čeprav je do konca prvenstva še zelo dolga pot. Seveda se v tem trenutku še niti malo ne obremenjujemo z uvrstitvijo na koncu prvenstva, vsa naša pozornost je osredotočena na vsakodnevno delo na igrišču in znotraj pisarne. Tudi na organizacijskem in marketinškem področju nas čaka še ogromno dela.

V zvezi z ekipo AŠK Bravo pa že lahko ugotavljam, da se naše skupne usmeritve zelo natančno držimo. Zato najprej moj poklon strokovnemu vodstvu, ki se ne obremenjuje s posameznimi rezultati, temveč zgolj  s tem,  kako delati še boljše. Če se zaustavimo pri ekipi AŠK Bravo, ki je v Brdih nastopila v 5. krogu 2. SNL, potem ugotovimo, da je bila v zapisniku med 18 prijavljenimi nogometaš statistično njihova povprečna starost 20,2 leti, povprečna starost prve enajsterice pa 20,5 let. Na spisku so bili kar trije nogometaši rojeni v letu 2000, kar pomeni, da še dve tekmovalni sezoni lahko nastopajo za mladinsko ekipo. Med njimi je Kurtović že standardni član prve enajsterice. Trenutno  je v skupni minutaži naše ekipe celo na 8. mestu, z odigranimi 398 minutami. Priložnost za debi je dobil tudi Kadrić, medtem ko na to priložnost še čaka prav tako leta 2000 rojeni Stojinović.

Drug moj velik poklon dosedanjega opažanja velja naši organizirani navijaški skupini, ki je nastaja povsem spontano iz vrst Sveta staršev. Ti so se samoiniciativno organizirali in so nas prvič navdušili na finalni tekmi mladinskega pokala v Kopru. To je tisto, kar daje smisel našemu klubu in celotni naši zgodbi. Celo naši nasprotniki so presenečeni, ko vidijo pestro družino naših navijačev v kateri so skupaj različne generacije: od otrok, staršev, do dedkov in babic. Njihovo navijanje je tako vztrajno in športno, da postajajo pravi mali hit na drugoligaških prizoriščih. Ko jih gledam se spomnim mnogih zanimivih športnih zgodb, v katerih ni šlo zgolj za to kdo bo koga in kdo bo zmagal, temveč za neverjetno strast do naše zgodbe. Tako je bilo tudi v Brdih, kjer smo bili ponovno lahko priče, kako se kljub porazu do konca navija za svoje. 

S strani navijačev se čuti podpora zagnani mladi ekipi in podporo naši usmeritvi. Dokler bo tako, za našo prihodnost ni skrbi, vedno več je ljudi, ki jo podpirajo in pri njej želijo sodelovati. Vsi skupaj se zavedamo, da se naš način igre ne bo vedno rezultatsko izšel, je pa edini, ki je gledljiv in perspektiven. 

To je tisto, na kar sem skupaj z sodelavci v tem trenutku najbolj ponosen in kar nam vsem daje energijo za delo. To je hkrati tudi potrdilo, da smo skupaj kot klub na pravi poti. Prepričan sem, da  bodo posledica takšnega dela tudi napredek mladih nogometašev, pridobljene izkušnje pa bodo omogočila rast ekipe. Tisti, ki niso sami videli tekme v Brdih, bodo verjetno zaradi rezultata razočarani. Sam nisem bil, saj sem videl dobro igro in strast v igri celotne naše ekipe. Seveda nam še marsikaj primanjkuje, najbolj seveda realizacije. Toda če bomo tako nadaljevali, bomo brez dvoma tudi za ta problem našli rešitev. Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 


   
zadnja tekma naslednja tekma
pokal, 29.11.2017,  14:00
AŠK Bravo  - NK Krka
87
Odigrane tekme
U15 10.12.17 ZL: NK Bravo - NK Interblock 1:4
U14 09.12.17 ZL: NK Bravo - NK Dolomiti 2:1
U19 22.11.17 NK Bravo - NK Krka 5:1
U17 22.11.17 NK Bravo - NK Krka 3:2
U13 15.10.17 NK Zagorje - NK Bravo B 6:2
U10 14.10.17 NK Domžale - NK Bravo A
U12 12.10.17 NK Bravo - NK Arne Tabor 1:0
U11 30.09.17 NK Dren Vrhnika - NK Bravo
U9 30.09.17 Turnir: NK Bravo - Belinka