Predsednikov BLOG
Moj pogled: ​V Veržeju nismo favoriti

Pa sploh ne gre zato, da ne bi zaupal strokovnemu vodstvu in fantom iz naše ekipe AŠK Bravo. Še manj zato, ker si ne bi želeli zmage. Vsi v klubu si jo močno želimo. Pred tekmo v Prlekiji razmišlja predsednik NK Bravo Darko Klarič.

Življenje me je naučilo, da nisem ne pretiran optimist in še manj kakšen pesimist. Imam pa obilico izkušenj in vem, da je nogomet lahko zelo nepredvidljiv. Še posebej takrat, ko je ekipa mlada kot to velja za našo, ki potrebnih lastnih izkušenj vendarle še nima dovolj. 

Res je, da smo na prvih dveh tekmah pripravljalnega obdobja gladko izgubili, potem ko smo igrali z močnejšimi nasprotniki in se učili od boljših. 

Zdaj je drugače. Igramo z enakovrednimi nasprotniki in po dveh zmagah smo pridobili nekaj pozitivne samozavesti, znebili smo se strahu pred izpadom, posledično je vzdušje zato zelo dobro. Ampak do konca prvenstva je v 2.SNL še 28 krogov! 

Nogomet pa je šport, kjer igrajo čustva pomembno vlogo. Hitro se lahko zgodi, da je že naslednja tekma nekaj povsem drugega od pričakovanj, ki se vse prehitro lahko prikradejo v možgane mladih nogometašev. Vse prevečkrat sem bil sam priča tekmam, kjer je bil razplet povsem nepričakovan. Skoraj vedno sem na podlagi analiz lahko ugotovil, da je bila posledica porazov v večini primerov in skoraj vedno zgolj nepravi psihološki pristop v samih glavah nogometašev. Preprosto niso bili pravi in niso bili osredotočeni na naloge, ki jih na tekmi čakajo. Namesto tega so si že pred tekmo dovoli, da se počutijo kot favoriti in so celo razmišljali, da jim zmaga ne more uiti. Čeprav se trenerji tega dobro zavedajo, je mlade na to dejstvo težko opozarjati, saj jim gredo kot radi rečemo nasveti čez eno uho noter in čez drugo ven. Tudi zato me izkušeni trenerji resno opozarjajo, da imamo za vrh premlado ekipo, da bomo doživljali padce in da bi morali pripeljati več izkušenih nogometašev.

Seveda imajo prav, saj razmišljajo predvsem skozi oči tekmovalnosti in skozi cilj uvrstiti se v PLTS. Sam se že dalj časa zavedam, do moramo predsedniki klubov razmišljati širše in da moramo pri doseganju športnih ciljev zelo resno upoštevati tudi ekonomsko-organizacijske sposobnosti, pogoje za treniranje in igranje tekem v PLTS ter nenazadnje ali smo se v najvišji ligi in v konkurenci najboljših slovenskih klubov tudi sposobni obdržati. Te izkušnje so dobili tudi v meni zelo simpatičnemu klubu v Radomljah. 

Takšna moja razmišljanja seveda nimajo nobene povezave s cilji mlade ekipe AŠK Bravo. Iz srca jim želim, da bi uresničili svoje sanje in jih v celoti realizirali. Vendar vem, da bodo kariero lahko naredili zgolj tisti posamezniki, ki se zavedajo kaj morajo storiti in nenehno vadijo, da bodo to znali storiti.

Športnik, ki želi postati profesionalec, mora zelo hitro dozoreti. Mednarodna konkurenca je namreč strahotno močna in resnično nisi dober in nanjo ustrezno pripravljen, tam nimaš kaj početi.Največji napredek, tako športni kot osebni, dosežejo zgolj tisti, ki hitro dozorijo in se zavedajo, da morajo na treningih odpravljati svoje individualne pomanjkljivosti, na tekmah pa se ves čas zavedati, da igrajo kot homogena ekipa, kjer je v ospredju skupen odnos, ki jo gledalci lahko prepoznajo kot hitro, borbeno in atraktivno igro.

Denar je sicer za vsakega pomemben, toda ne more biti edini motiv. Vsak se mora zavedati, da denar vedno pride zgolj iz dejstva, da bomo kar se da hitro postali zelo dobri. Brez tega nam bodo ostale zgolj neizpolnjene sanje.

Nisem psiholog in manjka mi različnih sposobnosti. Spoznal sem tudi, da tudi sploh ni pomembno kaj si sam želim. Vem, da če dobro načrtujem in naredim vse potrebno, temu sledijo tudi rezultati. Ampak tako je v glavnem v poslu, v nogometu, kjer je toliko čustev in različnih interesov, pa je vse to najtežje izvedljivo. Če se hočemo v NK Bravo približati PLTS, se moramo vsi v klubu zavedati, da smo na prelomnici. Iz amaterskega okolja moramo postopoma, korak po koraku graditi sistem profesionalnih vrednot.

Zato je resnica zgolj ena sama. V Veržeju in na vseh ostalih tekmah nimamo, ne glede na trenutne rezultate, nobene pravice razmišljati, da smo favoriti in da bo tekma lahka. Če le eden v ekipi začne tako razmišljati, že zadostuje da smo na pragu poraza. 

Zato trdim, da v Veržeju nismo favoriti. Toda hkrati tudi vem, da imamo priložnost zmagati vsako tekmo, vendar le s pravim odnosom do kluba in športnega vsakodnevnega življenja tako na treningih kot tudi na tekmah. Postati vrhunski nogometaš zato ne more biti zgolj želja, temveč prava kombinacija dela, razmišljanja in upoštevanje vseh športnih zakonitosti, ne nazadnje mora biti prisotna tudi sreča.  Še naprej se bomo trudili, da bomo v naši nogometni šoli vzgojili kar največ takšnih nogometašev, ki jim bo to samoumevno in tudi sami iščejo razmere, kjer jim bo to najbolj omogočeno. Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 
 


   
zadnja tekma naslednja tekma
pokal, 29.11.2017,  14:00
AŠK Bravo  - NK Krka
87
Odigrane tekme
U15 10.12.17 ZL: NK Bravo - NK Interblock 1:4
U14 09.12.17 ZL: NK Bravo - NK Dolomiti 2:1
U19 22.11.17 NK Bravo - NK Krka 5:1
U17 22.11.17 NK Bravo - NK Krka 3:2
U13 15.10.17 NK Zagorje - NK Bravo B 6:2
U10 14.10.17 NK Domžale - NK Bravo A
U12 12.10.17 NK Bravo - NK Arne Tabor 1:0
U11 30.09.17 NK Dren Vrhnika - NK Bravo
U9 30.09.17 Turnir: NK Bravo - Belinka