19.7.2017

Moj Pogled: Prestopni rok

So stvari, ki bolijo. Amaterski prestopni roki so ena od takšnih stvari, ki so še posebej boleči za manjše klube. Takih je veliko, med njimi tudi NK Bravo. Čeprav bi si želeli, da bi bilo drugače v prestopnem roku vedno lahko pričakuješ, da se bo nekaj nogometašev preselilo v druge sredine, ki tekmujejo v višjih ligah, ali celo tja, kjer dobijo pogodbo ali celo več denarja.

To se dogaja veliki večini klubom, čeprav je res, da so klubi, ki tekmujejo v PLTS na boljšem. Posebej tisti, ki jim njihovi proračuni zadoščajo za sklenitev profesionalnih pogodb in tako lažje zaščitijo svoje interese.

Ko se o tem pogovarjamo v našem klubu, večkrat rečem, da je edina pot za nas, da moramo postati tako dobri, da bodo mladi nogometaši želeli sami priti k nam in, da si moramo prizadevati narediti vedno več nogometašev, kot pa nam jih drugi klubi lahko odpeljejo. Letos smo prvič začeli sklepati tudi profesionalne pogodbe z domačimi nogometaši, predvsem zato, da vsaj deloma zaščitimo svoj klubski interes. 

V svetu nogometa vsakodnevno krožijo takšne in drugačne, običajno nepreverjene informacije. Svoje interese imajo trenerji, posredniki in starši, v obdobju prestopnega roka se dogaja marsikaj. 

Vedno, ko razmišljam o teh stvareh, razmišljam, da bi si želel imeti dobre odnose z vsemi klubi. To pa bi bilo možno, če bi klubi, ki si to želijo, sklenili natančen medsebojni sporazum o sodelovanju. Bolje kot bi bil skomuniciran in bi bil v interesu obeh strani, boljše in manj težav bi lahko bilo. Običajno besedičimo o sodelovanju samo, ko sami kaj potrebujemo.

Priznam v začetku sem bil jezen, da imamo v slovenskem nogometu vrednote, ki to v resnici niso. Imamo pravila, ki se jih praktično, če se le da, vsi izognemo. Preprosto nimam več energije, da bi spreminjal stvari. Vem, da bodo psi lajali, karavana pa bo šla dalje. Dokler ne bomo boljši od drugih, bo tako, kot pač je. Majhni klubi bodo morali vedno, hočeš ali nočeš, delati za večje. Se pa popolnoma strinjam, da bi morali večji klubi kaj več postoriti za manjše. Toda njihov interes gotovo ni, da bi majhni postali preveč veliki. 


Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI