21.6.2017

Moj pogled: Kakšne so ambicije klubov?

Dejstvo je, da bo nova sezona 2017/2018 v 2. SNL povsem nekaj drugega, kot je bila zadnja. Izstop ekipe NK Zavrč, bolj ali manj pričakovana odločitev Doba, da se prvi ligi odpoveduje in  zmaga Triglava, so ljubiteljem nogometa pri nas ponudili premalo, da bi si minulo sezono zapomnili kot posebej zanimivo. V prvem nadaljevanju rubrike Moj pogled razmišlja Darko Klarič. 

Kar nekaj razlogov je, da so pričakovanja pred novo sezono bistveno drugačna. 

V novi sezoni bo v 2. SNL v začetku avgusta na startu kar 16 nogometnih ekip. V prvi vrsti se bo zanimanje povečalo zaradi nekdanjih prekmurskih prvoligašev Mure in Lendave, kjer posebej pri Muri ne skrivajo prvoligaških ambicij. Te so predvsem zaradi tradicije in velike baze gledalcev lahko povsem realne.

Tudi vsi drugi se veselimo sezone ne glede na to, da mnogi niti nimajo ambicije po uvrstitvi v prvo ligo. Z igranjem v Prvi ligi imajo obilo izkušenj tudi v Lendavi, enako pa velja tudi za Radomlje in Dravo iz Ptuja, predvsem zaradi tujih investitorjev, ki pa razen bolj ali manj ponesrečenih poizkusov v Prvi ligi, še niso uspeli prepričali slovenske javnosti, da mislijo resno, temveč jih zanimajo predvsem lastni interesi. Izkušnje z igranjem v prvi ligi imajo tudi pri NK Krka v Novem mestu.

Na koroškem je prostor v 2. SNL dobil ravenski Fužinar, ki se tako uspešno vrača iz najnižjih lig. To priložnost mu je ponudil Maribor, ki se je odločil, da razpusti svojo drugo ekipo, kar pomeni, da pri prvoligaših predvsem zaradi finančnih razlogov prevladujejo racionalni razlogi, saj tudi pri drugih ni več zaznati, da bi izkoristili možnost, da s svojimi drugimi ekipami tekmujejo v konkurenci tretje lige.

Tako so v težavo spravili odgovorne pri NZS, ko so jim marsikaj omogočili, sedaj pa so se znašli pred težavo kako popolniti lige. Vedno bolj delajo tudi pri Rogaški, kjer imajo prav tako dobre pogoje in tradicijo, saj ne smemo pozabiti, da so nekoč že s Steklarjem imeli kar nekaj let solidnega prvoligaša. V prvih letih tekmovanja v samostojni Sloveniji sta bila tudi Tabor iz Sežane in Dekani že udeleženca prve lige, tako bi skupaj lahko našteli kar sedem nekdanjih prvoligaških ekip. Pri Brdih in pri Zarici Kranj so predvsem zadovoljni z obstankom v drugoligaški konkurenci, v Veržeju pa z vabilom NZS, da obdržijo mesto v 2. SNL.



Težko je napovedovati, kaj v tej konkurenci lahko pokažeta nova drugoligaša Ilirija in Bravo. Verjetno je realen njun boj za zlato sredino in derbi kateri klub iz Šiške bo boljši. V vsakem primeru je po dolgih sedmih letih Ljubljana dobila kar dva drugoligaša.

Kakorkoli se nam v novi sezoni 2. SNL obeta dosti bolj zanimiva sezona, kot je bilo nekaj zadnjih. Tega se nedvomno zavedajo tudi odgovorni pri NZS, kjer na podlagi izkušenj s TV prenosi v Prvi ligi Telekom Slovenija (PLTS) in medijsko podporo PRO PLUSA, načrtujejo nekaj podobnega tudi s sodelovanjem SPORT KLUBA v projektu 2. SNL. Morda zaenkrat manjka zgolj primeren pokrovitelj, ki bi znal izkoristiti priložnost, ki jo za uspešno promocijo v novi podobi ponuja 2. SNL. Vedeti moramo, da prenosi v PLTS že drugo leto presenečajo z gledanostjo in da so to pričakovali le redki. 

Tudi bojazen, da bo zato na stadionih manj gledalcev, se je pokazala kot neupravičena. Nogomet postaja televizijski šport in tudi 2. SNL lahko to postane pod določenimi pogoji. Prepoznavnost je pač pomembna, obstajati pa bodo morale tudi ambiciozne sredine, kjer ne bodo razmišljali o tem ali naj v Prvo ligo vstopijo, ali ne. 

Po drugi strani pa se tudi ne bi smelo dogajati, da v času tekmovalne sezone kdo izmed klubov izstopi iz lige. To so vprašanja in dileme, ki jih mora NZS analizirati in predvideti ukrepe, da se to ne bi dogajalo.
 
 
Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svoji rubriki Moj pogled izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI