24.1.2017

BLOG: Vem kaj je moja prioriteta

V MNZ Ljubljana, pa tudi širše v nogometni družini je že dalj časa kar precej burno. Kot predsednik enega od klubov mi nikakor ne bi smelo biti vseeno, kaj se dogaja znotraj te organizacije. Izredna skupščina MNZ Ljubljana je pač odraz nezadovoljstva z dosedanjim predsednikom Janezom Gradinom, saj je za njegovo razrešitev soglasno glasovalo vseh 45 prisotnih predstavnikov nogometnih klubov. Uvodoma ugotavlja predsednik NK Bravo Darko Klarič.

Predsednik MNZ Ljubljana je na Upravno enoto poslal dopis v katerem trdi, da je bila izredna skupščina nezakonita, posledično vsi sklepi nični in zato vztraja pri svojem položaju. Mogoče ima celo prav. Sam nisem bil prisoten, vseh podrobnosti ne poznam, zato ni nujno, da razmišljam povsem pravilno. Vem pa, da če bi bil sam v podobnem položaju bi v trenutku odstopil, ne glede ali je bila izredna skupščina sklicana pravilno ali ne. Če od 45 prisotnih prav vsi glasujejo za odstop predsednika, ni kaj diskutirati. 

Glede na dejstvo, da že 25 let delujem v nogometu pa sem si o delu in organiziranosti NZS v tem času lahko ustvaril svoje mnenje. 

Dejstvo je, da imamo poleg Ljubljane še 8 medobčinskih nogometnih zvez. Predstavniki vseh devetih medobčinskih zvez v Sloveniji so člani izvršnega odbora NZS in torej soodgovorni za vsebino in delo najpomembnejših usmeritev v razvoju slovenskega nogometa. 
Vodstvo NZS se dobro zaveda, da jim ob delegatih sodniške in trenerske organizacije, prav delegati MNZ predstavljajo daleč najpomembnejšo volilno bazo. 

Že v volitvah za predsednika NZS smo bili preko medijev lahko priče mnogim nizkim udarcem. Dogajanja v MNZ Ljubljana in drugod nas opozarjajo, da vsi predsedniki ne uresničujejo pričakovanj tistih, ki delujejo v klubih. V glavnem gre bolj za to kdo bo koga podprl, ne pa vedno za  pravo vsebino v korist nogometa. Pogrešam odkrito sinergijo sodelovanja na relaciji med klubi, medobčinskimi nogometnimi zvezami in NZS. Če bi vsi delovali v interesu nogometa in klubov, takšnih problemov kot ga imamo v MNZ Ljubljana ne bi bilo. Delno smo krivi tudi predsedniki klubov, ki se med seboj praviloma ne sestajamo in ne pogovarjamo. Priznajmo, da  med seboj slabo sodelujemo. 

Pri posameznih nogometnih funkcionarjih se vedno vprašam kakšne vrednote in kakšne konkretne cilje imajo, ob tem pa skušam ugotoviti kaj dobrega so že naredili doslej. Ker ne gradimo medsebojnega zaupanja, zgolj le preprosto tekmujemo, se tudi bolj ali manj vsak zase borimo s svojimi težavami. Vsi  želimo nekaj več, toda pravih korakov, da bi dosegli skupaj in v našem interesu, pa še ne znamo načrtovati. Ko vprašam svoje sodelavce ali znance, če so zadovoljni z delom, ki ga v različnih  organih nogometne družine spremljajo in doživljajo, je odgovor žal večinoma odklonilen. 

Odkar delujem v nogometu, sem bil že tudi predsednik nadzornega odbora NZS. Spremljal sem zgodbo od ustanovitve do konca "Druženja prvoligašev." Nauk iz tega je bil, da če vodstvo NZS ni zainteresirano za projekt, ta zelo težko uspe. Enako je z ljudmi. Ni potrebno, da je s tem karkoli narobe, če sistem  dobro deluje. 

Kot predsednik kluba vem, da mi ne sme biti vseeno kaj se dogaja v MNZ Ljubljana. Od predsednika pričakujem, da bo najprej zastopal predvsem interese klubov. Če se bo kandidat za predsednika za to mesto odločal zgolj zaradi funkcije v Izvršnem odboru NZS, ne pa za organizacijo dela v MNZ Ljubljana, je popolnoma razumljivo, da klubi ne bomo zadovoljni. 

Sam svojo energijo usmerjam  predvsem v delo kluba katerega član in predsednik sem. Sebi skušam zastavljati prava vprašanja in nenehno iščem prave odgovore pri načrtovanju aktivnosti za razvoja kluba. Na srečo imam dobre sodelavce, ki me  razumejo, podpirajo, z njimi redno komuniciram in skupaj iščemo rešitve. Želim si, da bi bilo podobno tudi v MNZ Ljubljana.

Ne vem če je že napočil čas, ko si bomo vsi funkcionarji najprej sami sebi začeli zastavljati vprašanja ali smo za svoje društvo, MNZ ali ne nazadnje NZS dobro in pošteno opravili delo, ne pa da razmišljamo o takšnih ali drugačnih ugodnostih. Po mojem mnenju bo boljše takrat, ko se bomo najprej začeli pogovarjati in ukvarjati z vsebino našega dela in šele potem o tem kdo so tisti, ki vse te naloge lahko uspešno izpeljejo. 


Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svojem blogu izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI