16.1.2017

BLOG: Priložnost vedno obstaja

Kar nekaj let že mineva odkar v 2. SNL Ljubljana nima svojega predstavnika. Pred nadaljevanjem spomladanskega dela prvenstva imata tokrat kar dva kluba, tako Ilirija kot Bravo, imenitno priložnost, da se za sezono 2017/2018 uvrstita v 2. SNL. V prednosti je Ilirija, ki je bila prva že v lanski sezoni in vodi na lestvici tudi v aktualni sezoni. Žal ji to v kvalifikacijah lani ni uspelo, za novo sezono pa kvalifikacij zaradi razširitve lige ne bo, v ligo pa se bosta iz vsake 3.SNL neposredno v 2. SNL uvrstili po 2 moštvi, v novem razmišljanju začenja Darko Klarič.

To je priložnost tudi za našo ekipo AŠK Bravo. Želje in cilji so pred nadaljevanjem sezone eno, pomembna pa je zgolj uvrstitev po zadnjem kolu. Kot predsednik kluba si seveda tudi sam želim, da bi nam uspelo. Se pa hkrati zavedam, do bo to odvisno predvsem od nogometašev in strokovnega vodstva. Nobenega dvoma nimam, da je ekipa AŠK Bravo sposobna osvojiti 2. mesto in s tem uvrstitev v 2. SNL, ne nazadnje so na tem mestu že po jesenskem delu prvenstva. Toda naloga niti najmanj ne bo lahka, saj se trenutno kar 5 klubov resno pripravlja za naskok na prvi dve mesti. In izkušnje nas učijo, da v posameznih tekmah vsak lahko premaga vsakega. Tega se sam zelo dobro zavedam, naučil sem se spoštovati vsakega nasprotnika. Spomnimo se lanske sezone, ko smo 1. mesto zapravili v tekmah z moštvom, ki je na koncu izpadlo iz lige. To, da imamo nekaj tovrstnih izkušenj  nas vedno znova lahko opominja, da je vsako podcenjevanje že začetek poraza. V preostalih 14 tekmah v pomladi bo potrebno prav vsako tekmo pošteno in s pravim pristopom odigrati od prve do zadnje minute. Le z maksimalno osredotočenostjo in z zavedanjem, da nam ne bo nič podarjeno, lahko izkoristimo svojo priložnost, saj smo v položaju, da trenutno sami odločamo o svoji usodi.

In zakaj je ta cilj tako pomemben za našo NOGOMETNO ŠOLO BRAVO?

Preprosto zato, ker imamo izvrstno piramido mladinskih selekcij, med katerimi bi v primeru uvrstitve v 2. SNL mnogi dobili najboljšo priložnost za lastno uveljavitev. Nogometaši članske ekipe AŠK Bravo imajo priložnost, da poleg lastne uveljavitve pripravijo tudi izvrstno priložnost za prihodnost vseh nadarjenih mladih nogometašev, ki jih je v naši šoli resnično veliko. 

Desetletje smo gradili klub, ki zdaj šteje 11 tekmovalnih selekcij. Prva selekcija, ki postopoma prevzema primat, je članska ekipa AŠK Bravo. Če smo bili doslej predvsem ponosni na številne reprezentante v mladinskih selekcijah in njihove tri naslove državnih prvakov, je zdaj prišel tudi čas, ko si lahko spoštovanje pribori tudi mlada članska ekipa AŠK Bravo. Tega se vedno bolj zavedajo vsi v klubu, ki so zaslužni za dosedanje dobro delo. Napočil je čas, da naredimo nov korak naprej.

Preproste se moramo vsi v klubu mobilizirati, da bomo kar najbolj podprli člansko ekipo AŠK Bravo. Seveda tega nikakor ne bomo počeli na račun slabšega dela v mladinskih selekcijah. Nasprotno, prav njim hočemo dati še večjo spodbudo in motiv za delo, saj se bodo lahko še bolj dokazovali in napredovali v matičnem klubu. Želel bi si, da tako čuti kar največ naših mladih nogometašev in njihovih staršev. Da tudi zato že zdaj na skupaj resnično pišemo čudovito zgodbo, ko bomo dejansko začutili: Mi smo Bravovci, Bravo je naš.

Priložnost je letos resnično velika. Leta so bila potrebna, da smo prišli do sem.  Ampak samo po sebi se ne zgodi nič. Delo, trud in prave vrednote, so tiste, ki nas morajo še bolj združiti in povezati. 

Vsak med nami se lahko še vpraša, kaj je tisto, kar vsak med nami lahko še stori. Korak, da večkrat pride na tekmo in nanjo morda povabi še prijatelja ali prijateljico, bo že velik in za nas zelo pomemben korak. Morda gre za vsakega med vami morda na videz za nepomembno stvar, toda za klub in člansko ekipo bi te koraki pomenili neprecenljivo moč in vzpodbudo. Pomislimo, kaj s takšnim dejanjem lahko sporočimo našim nogometašem. Sporočilo, ki jim ga na ta način damo je neprecenljivo. Mladi nogometaši bodo spoznali, da jih cenimo, da spoštujemo njihov trud in njihovo prizadevanje, da so iz tekme v tekmo boljši. Kajti gre za fante amaterje, ki želijo postati boljši, ki imajo radi nogomet, ki se pošteno borijo za uspeh svoje ekipe, kluba in tudi lastno uveljavitev. 

Imamo zelo dobre razloge, da smo optimistični, da verjamemo v dobro zgodbo, da nismo negativni, temveč pozitivni. Ni res, da se ne da nič spremeniti, sodelavci in člani sistema Bravo dokazujejo, da tudi majhen klub lahko postaja vedno večji. Motor razvoja so ljudje, iskreni medsebojni odnosi in prepričanje, da se ob pravih vrednotah in realnih ciljih, da narediti marsikaj. Bistvo vsega je, da se zavedamo, da smo vsi skupaj zgolj ljudje, ki lahko imamo različne cilje in naloge, vendar smo tudi sposobni razumeti, da je se najpomembnejši skupen cilj. Kajti če bomo razmišljali in ravnali tako, bomo hkrati mnogo lažje dosegli tudi svoje osebne cilje.

Res je, da je do začetka prvenstva še precej časa, toda še bolj je res, da vsak zamujen dan in vsak zamujen trening, vsaka neopravljena naloga v tem času dokazuje le, da si nekaj zgolj želimo, ne storimo pa vsega, da bi cilje tudi realizirali. 

Ravno v tem se klubi med seboj najbolj razlikujejo. Zato tudi klubi tekmujejo v različnih ligah, zato imamo profesionalce in amaterje. Pot do profesionalnosti in še prej do primerne organiziranosti, ki to lahko zagotovi, ni ne lahka in ne preprosta. Dokler se bomo zavedali, da nas čaka še zelo veliko dela in nalog, ki so pred nami in dokler bomo probleme znali ustrezno reševati in med seboj pravilno komunicirati, bomo napredovali. S tem, da ne bo enostavno in da bližnjic ni, smo vedeli že ob ustavitvi kluba. Prav zato smo še bolj ponosni na dosedanjo skupno opravljeno pot.

Doživeli smo že uspehe in tudi bili priče padcem. Pomembno se mi zdi, da smo se po porazih ali v trenutkih krize znali tudi vedno hitro pobrati. Krasiti nas mora nepopustljivost in vztrajnost. 

Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svojem blogu izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI