1.11.2015

BLOG: Zakaj smo tako neučakani?

Ne dolgo nazaj sem kot predsednik svoje sodelavce zaprosil za podatek, koliko je nogometašev v naši nogometni šoli, ki imajo podpisane pogodbe z zastopniki. Povedali so mi, da je takih najmanj 13, pa verjetno tudi ta številna ni povsem točna,saj mnogi to pomembno dejstvo nekateri ne želijo razkriti. Je novo razmišljanje o dogajanju v in okoli kluba začel predsednik Darko Klarič.
 
Pred leti sem se z zastopniki ukvarjal kar precej časa in skušal najti najbolj posrečen način skupnega sodelovanja. Ne vem, morda sem prehitro obupal, ampak kmalu sem sklenil, da se kot predsednik na to spolzko področje ne bom spuščal. Prišel sem do spoznanja, da to tudi za enkrat nima nobenega smisla. Če radi ugotavljamo, da so v času v katerem živimo vrednote postale skorajda nepomembne, teh  v odnosu med klubom in posredniki je praktično zelo malo. Saj ne trdim, da ne obstajajo morda tudi dobri posredniki, ampak nimam prav nobene želje, da bi bilo s katerim osebno sodeloval. 

Seveda imamo v klubu svojega človeka, ki je pooblaščen, da se pogovarja in sodeluje z njimi, ampak v NK Bravo, to ni naloga predsednika. Morda se bo tako stališče zdelo komu nenavadno, ampak tako pač je in tako bo tudi ostalo. Morda bi bilo drugače v kolikor bi na podlagi svojih izkušenj ugotovil, da pri sodelovanju s posredniki lahko ustvarimo dobro sinergijo vseh deležnikov v procesu vzgoje in razvoja mladih nogometašev, vendar se praksa povsem razlikuje od teorije.

Vse preveč je neučakanih, ki jim je bolj pomembno, da imajo posrednika ali da so kar najhitreje v čim bolj zvenečem klubu, kot pa razmislek kaj je najboljše za njihov razvoj. O tem imajo lastna mnenja starši, posredniki in klubi, skorajda pa ni razgovorov, kako naj to skupaj dosežejo. Vsebina je še najmanj pomembna.

Ker sem deloval v marketingu in poznam psihologijo, točno vem, da nimam prav nobenih možnosti, da vplivam na starše, medtem ko so posredniki z njimi skorajda v dnevnem stiku. Največ kar lahko pričakujem je to, da ljudje znajo razmišljati in bodo v vsakem primeru sprejeli odločitev, ki se jim bo v tistem trenutku zdela optimalna.

Popolnoma jasno mi je tudi, da je najboljša pot samo ena. Postati moramo klub, za katerega bo veljalo, da je najbolj primeren za vsestranski razvoj mladih nogometašev, ne nujno zgolj z edinim ciljem čim prej zaslužiti nekaj evrov in postati kvazi profesionalec, temveč ga usmerjati v razvoj, ko to, da ne bo živel od nogometa ne pomeni zgolj razočaranja, katastrofe in negativizma. Že sam trening, tekme, delovne navade in zdrav pogled in prava pomoč v obdobju odraščanja so vrednote, ki so bolj dragocene, kot prva priložnost za slabo profesionalno pogodbo, ki morda prej onemogoča, kot pa zagotavlja dobro prihodnost.
 
V svojem življenju sem uspel zgolj zato, ker me ni nikoli zanimal denar zaslužen na lahek način, ampak je bil ta vedno le posledica dobrih idej, pametnih odločitev, predvsem trdega dela in tudi tega, da sem bolj kot sebe spoštoval druge. 


Zgodbo NK Bravo bom enkrat v prihodnosti nadgradil, z zgodbo Športne Akademije Adventura. Vanjo ne bom nikogar posebej vabil, namenjena bo zgolj tistim, ki bodo to pot sami izbrali in skupaj s starši opravili sprejemne izpite. To ne bo klubska zgodba, bo drugačna in bo temeljila na posebnih, malce drugačnih vrednotah, kot smo jih trenutno vajeni. Se sprašujete ali vaš predsednik sanja? Čisto mogoče. Morda ideje ne bom nikoli uspel uresničiti in jo udejanjiti, saj je še daleč do realizacije. Ampak dobre je,  da se mi nikamor ne mudi in da nisem neučakan. Moja največja izkušnja je, da vem, da lahko uresničim svoje sanje, da pa ne smem iskati bližnjic, da moram vsak korak posebej načrtovati in ničesar pričakovati. 

Pred desetimi leti, ko sem začel načrtovati projekt NK Bravo, so se mu mnogi posmehovali. Vem, da bo podobno tudi zdaj, ko načrtujem Nogometno Akademijo Adventura. Nič zato. Kar me ne ubije, me naredi samo močnejšega.

Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svojem blogu izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI