29.4.2015

Zakaj bo in je NK Bravo prava izbira?

V Sloveniji je kar precej bolj ali manj uspešnih nogometnih klubov. Mladi nogometaši in njihovi starši pa se še vedno soočajo z dilemo, v kateri klub naj usmerijo svojega otroka. To je glavni poudarek tokratnega bloga predsednika NK Bravo Darka Klariča.
 
Na to vprašanje odgovor ni enostaven in je predvsem odvisen od ambicioznosti mladih nogometašev in njihovih staršev, je pa tudi pri tej odločitvi dobro pretehtati nekaj stvari.

V mlajših selekcijah, nekako do  U12, naj bo nogomet predvsem igra, zato ni nobene potrebe, da se preveč ukvarjamo z izbiro, kateremu klubu zaupati otroka. Sam bi svojega sina usmeril v najbližji klub, kamor bi lahko po možnosti na treninge hodil otrok celo sam. V kolikor to ni možno, bi razmislil logistiko povezano s prevozi in proučil kakšne so realne možnosti, da v to nalogo vključim še druge družinske člane ali sosede, ki se srečujejo s podobnimi problemi. Predvsem pa bi otroka ob športnem udejstvovanju postopoma navajal tudi na sprejemanje odločitev in odgovornosti v primeru, da bo razmišljal, da skuša uspeti v nogometu.

Kaj pa sploh pomeni doseči uspeh v nogometni šoli? Prepričan sem, da to ni zgolj podpis profesionalne nogometne pogodbe. Večini to niti ne bo uspelo in zato to tudi ne sme biti poglavitni cilj. Bistvo pravih nogometnih sredin je, da se trenerji, strokovno vodstvo in vsi sodelavci, vključno s starši zavedajo in soočijo z realnostjo. Aktivno obdobje članstva mladih v nogometnih šolah pomeni predvsem razvijanje vrednot, ki nas bodo spremljale in jih bomo potrebovali vse življenje.

Mladim ne smemo obljubljati ničesar, kar ne oni, ne mi ne bomo uspeli uresničiti. Tudi če je nekdo dober v nogometu, mu zaradi tega ne smemo dovoliti, da zanemarja svoje dolžnosti, da je neodgovoren ali pa, da si na račun nogometa lahko privošči slabše ocene. Za vse to v našem klubu namenjamo veliko pozornosti, čeprav se vse prevečkrat srečujemo z preveliki ambicijami mladih, nekaterih staršev in tudi posameznih agentov. To je posledica predvsem različnih interesov in ustvarjanju nezaupanja, saj je posebej za nogomet zelo značilno, da se vsi spoznajo na vse. Ampak, da ne bom zašel na spolzko področje, sprejemam spoznanje, da je pač vsak svoje sreče kovač. 

Za tiste, ki niste alergični na nasvete, pa predlagam, da ko vaši otroci dopolnijo 12, 13, 14 let, z njimi opravite zelo temeljit razgovor. Razložite mu, da v športu ni bližnjic in v kolikor mu nogometni razvoj resnično predstavlja pravi izziv, mora temu podrediti življenje. Igre je namreč konec, začenja se nekajletno obdobje v katerem bo selekcija neusmiljena in mnogi bodo odnehali, obupali ali celo zasovražili nogomet. V glavnem zato, ker so njihove želje večje, kot odnos do dela, v glavnem tudi zato, ker bodo izgubili stik z realnostjo.
 
V prvem desetletju NK Bravo smo bili vsi sodelujoči pod pritiskom, da moramo doseči tekmovalni nivo konkurenčnih in bolj znanih klubov. Danes, ko je to za nami, temu ni več tako. Seveda priznamo, da si ne smemo dovoliti nižje tekmovalne cilje, toda še bolj pomembno je, da zgolj tekmovalnost ni naš edini cilj. Tistim najboljšim, ki zmorejo še nekaj več znamo zdaj s svojimi povezavami to omogočiti. Seveda tega nobenemu ne vsiljujemo, saj so za resnično dobre, odprte številne poti in vsak naj izbere svojo po lastni presoji. Veseli bomo za vsakega, ki bo uspel, tako ali drugače. 
Za nas so lahko uspešni tudi vsi drugi, tudi tisti, ki ne bodo uspeli podpisati profesionalnih pogodb. Kajti to v našem procesu nikakor ne pomeni neuspeha, saj vedno bolj ugotavljamo, kako pomembne so lahko vrednote, ki jih mladi pridobivajo v nogometni šoli. 


Ne nazadnje smo ponosni na našo člansko ekipo AŠK Bravo, v kateri prevladuje ljubezen do nogometa in tovarištvo, kjer ni ljubosumnosti, ampak skupno veselje ob  treningih in tekmah. Prihaja čas, ko bo za to ekipo privilegij igrati tudi mladincem in vsem, ki so v nogometu predvsem zaradi nogometa in zgodbe, ki jo ustvarjajo vedno večje število naših članov. 


Mi imamo nogomet radi zaradi njegove vsebine in načina življenja. Za vsakega, ki postane reprezentant ali kjerkoli podpiše profesionalno pogodbo, pa je je to zgolj dokaz, da smo na pravi poti.
 
Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svojem blogu izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI