4.9.2014

BLOG: Svet staršev, da ali ne?!

28. septembra 2006 - kmalu bo minilo že 8 let- je bil prvi  ustanovni sestanek Sveta staršev NK Bravo. Že prej, spomladi istega leta pa smo imeli 9 sej tako imenovanega koordinacijskega odbora, ki je speljal vse postopke pri ustanovitvi, statutu in drugih pravilih novega kluba, se prvih začetkov kluba spominja ves ta čas predsednik Darko Klarič.

Spoštovani starši,

da sem že takoj ob ustanovitvi kluba, v skladu s statutom kluba ustanovil tudi Svet staršev ni bilo niti najmanj slučajno. Prav starši naše prve tekmovalne selekcije, takratne U 12, so bili namreč pobudniki ustanovitve novega kluba in so me takrat pregovorili, da sem sprejel zelo odgovorno odločitev in postal predsednik.

V našem arhivu skrbno hranimo vse zapisnike, o tem kakšni bodo cilji, filozofija in strategija kluba. Eden od pogojem za delovanje kluba je bil tudi dogovor med starši otrok rojenih  leta 1995, da bodo spoštovali pravila in sodelovali pri delu kluba. Tako smo se med drugim dogovorili, da predsednik v skladu s pooblastili ustanovi Svet staršev, ta se je obvezal, da bodo posamezne selekcije prirejale novoletne zabave, klub bo ob zaključku sezone pripravil piknik, kasneje pa je bil sklenjen še dogovor, da starši selekcije U 11 in klub s skupnimi močmi sodelujejo in si razdelijo naloge pri organizaciji mednarodnega turnirja Ljubljana Open.

Glavni namen pa je bil na rednih mesečnih sestankih reševati vso morebitno problematiko in omogočiti čim boljši pretok informacij in reševanju morebitnih  problemov. Pravila, ki smo se jih dogovorili na začetku, so se izkazala kot dobra, saj smo tako ves čas uspevali sproti, v splošno zadovoljstvo reševati in usklajevati različne interese in poglede. Danes v klubu praktično ni več ne staršev, ne otrok, ki so bili zraven pri ustanovitvi kluba, saj so tudi nogometaši takratnega letnika 1995 že prerasli nogometno šolo in so v novi sezoni 2014/2015 postali že člani.


Za prihodnji teden je tako kot je bilo vsak september predviden novi sestanek Sveta staršev, na katerem je predvideno, da bi posamezne selekcije predlagale svoje predstavnike v Svet staršev. Vse pa kaže, da tistega interesa, kot je bil v času ustavitve kluba, za delo v Svetu  staršev morda ni več. Predstavnika v mladinski selekciji pravzaprav nimamo že nekaj let, sedaj se zatika tudi pri selekciji U13, ki menda ne najde prostovoljca, ki bi prevzel to vlogo. Že lani je bilo pri selekciji U 11 nekaj pomislekov ali bi sodelovali pri organizaciji turnirja Ljubljana Open, ali ne.

Strinjam se, da nič ni večno in da nič ni nujno. Seveda moram poudariti, da so mnogi starši za naš klub storili zelo veliko in da si brez njihovega sodelovanja ne znam predstavljati ne turnirja Ljubljana Open in ne Sveta staršev. Osebno sicer menim, da sta prav ti dve stvari v minulih letih najbolj povezovali  klubsko življenje in utrip, vendar kot rečeno, nič ni nujno. Sam imam možnost, da v skladu s statutom Svet staršev tudi razpustim in delo v klubu nadaljujemo brez njega. Če turnirja ne bomo organizirali, bo naš klub v tujini morda malo manj prepoznaven, toda zaradi tega njegov obstoj ni ogrožen. 

Zato spoštovani starši, ki imate otroke včlanjene v selekcijah naše nogometne šole, kakršnakoli odločitev, mora biti povsem vaša. Razumel in spoštoval bom vašo odločitev in ne postavljam nobenih pogojev. Če boste želeli, lahko Svet staršev brez najmanjših težav razpustim. Tudi starši sedanje selekcije U 12 ni nujno, da sodelujejo pri organizaciji junijskega turnirja, se bomo pač odločili, da turnirja ne bo.

Seveda bom bolj vesel, v kolikor se bodo našli starši, ki se zavedajo, da bo klub uspešnejši z njihovim pozitivnem sodelovanjem. O tem dvoma pač ne more biti, pa čeprav je res, da živimo v času, ko večino zanima predvsem njihov osebni interes. Edino kar želim je, da sta obe odločitvi znani že v mesecu septembru. Kot predsednik namreč ne bom dovolil, da o tem razpravljamo prepozno, tako kot se nam na primer dogaja v MNZ Ljubljana, ko se njihovi člani s sodniško organizacijo niso uspeli dogovoriti za pravila (beri: ceno) sojenja. Posledice bomo najbolj občutili klubi, ki so na MNZ prenesli pooblastila v zvezi z organizacijo tekmovanj. 


NK Bravo, oziroma sam osebno, težko razumem neresnosti, ki smo jim priča že nekaj časa in se sprašujem zakaj se vse to dogaja. Ampak, ker imam zaradi svojih stališč vedno več težav, se bom raje vzdržal nadaljnjega komentarja, bom pa z zanimanjem spremljal kaj se dogaja in zakaj. Sam nisem ne na eni, ne na drugi strani. Lahko pa sem se prepričal, da se niti pogovarjati ne znamo, oziroma nam je tudi to postalo odveč.

Vsak je prepričan v svoj prav in se trudi očrniti nasprotno stran. Prevzeti določeno funkcijo ne sme pomeniti nobenega privilegija, temveč se predvsem zavedati prevzete naloge in odgovornosti v zvezi s tem. Vedno bolj sem prepričan, da bi klubi v MNZ Ljubljana potrebovali profesionalno skupino, ki bi delovala neodvisno, korektno in predvsem zgolj v korist nogometa. Biti pa bi morala dovolj sposobna, da bi ta nogometni projekt znala tudi primerno  tržiti, da bi pokrila svoje in še stroške sodnikov. 

Seveda se zavedam, da MNZ Ljubljana ne more biti nekaj posebnega in drugače organizirana kot ostale MNZ po Sloveniji. Ampak tudi takšna kot je, nam gotovo ne vliva prevelikega optimizma. Če bo kdo,  bo trenutni gordijski vozel, morala kot kaže začasno in tudi stalno začeti reševati NZS, čeprav verjamem, da jim to nič kaj preveč ne diši. 
 
Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svojem blogu izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 
 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI