16.8.2014

BLOG: Je to dobro ali slabo?

Včasih ko tehtaš različne odločitve, sem si večkrat zastavil vprašanje, kakšne posledice bo takšna ali drugačna odločitev prinesla. Drugo vprašanje povezano z odločitvami pa je bilo, kdo naj bo tisti, ki naj določeno odločitev sprejme? To so vprašanja, o katerih v tokratnem blogu razmišlja naš predsednik Darko Klarič.

Povod, za tokratno moje razmišljanje je pogovor objavljen na naši spletni strani z našim trenerjem Dejanom Grabičem o selekciji U17. Kot smo lahko prebrali, imamo v našem klubu kar 35 registriranih nogometašev, kar je absolutni rekord doslej.

Iz dosedanjih izkušenj vem, da takšno število  pomeni poseben problem, saj preveliko število nogometašev lahko predstavlja velik razlog za nezadovoljstvo in slabo voljo, pri vseh tistih, ki mislijo, da so dovolj dobri, da morajo igrati v prvi ekipi. Vse odločitve v zvezi s tem so bile izključno v domeni strokovnega sveta in, da ne bo pomote, ta uživa vso mojo podporo. Predstavljam pa si, da so imeli trenerji preden je bila odločitev sprejeta verjetno kar precej dilem. Predvsem je bilo potrebno sprejeti odločitev ali imeti samo eno ekipo in okoli 15 nogometašev odsloviti ali pa omogočiti vsem, da trenirajo in da tudi trenutno malce slabšim omogočiti, da dobivajo prepotrebne izkušnje tudi na tekmah. Prevladala je socialna odločitev, da tistim, ki želijo trenirati v NK Bravo ne zapiramo vrat. Pri odločitvi, kje bodo igrali tisti, ki se ne bodo prebili v prvo ekipo, sta bili dve možnosti: drugo ekipo bi lahko prijavili v ligo MNZ Ljubljana kot selekcijo mladincev, ali pa kot že sodelujejo nekateri klubi, skupaj še z enim klubom na osnovi pismenega sporazuma sestaviti mešano ekipo. Strokovni svet se je odločil za sodelovanje z NK Ivančna Gorica, ki ima letos probleme v kadetski ekipi in brez sodelovanja ne bi mogli tekmovati v drugi ligi.

Kot predsednik z mnogimi dobrimi in slabimi izkušnjami različnih sodelovanj, se bi sam zelo težko odločal, saj se zavedam, kaj vse takšne odločitve potegnejo za seboj. Zato sem se od odločitve distanciral in jo v celoti prepustil strokovnemu svetu. Sedaj je še mnogo prezgodaj komentirati ali bo to dobra ali slaba odločitev.

Nekaj za zagotovo vem. V kolikor sta oba kluba to naredila v prepričanju, da je to najboljša opcija za oba kluba, točno definirala pravila in bosta temu v popolnosti sledila dogovorjenim pravilom in ciljem, potem ne bi smelo biti nerešljivih težav, bo pa zato potrebna zelo hitra, prava in iskrena komunikacija, na vseh nivojih. Zavedam se, da vsi ne bodo zadovoljni nikoli. Še posebej zato, ker se v kadetski selekciji pravzaprav začenja neusmiljena selekcija. V tej selekciji je že konec igre zgolj za zabavo, tu se začenjajo delati temelji, za razvoj, kjer niti ni najpomembnejša zgolj razlika v ligi, temveč poleg talenta, še vse ostalo, kot so pristop in odnos do športa in postavljenih ciljev. Nikjer še ni določeno, da bo nekdo uspel ali pa ne.

Je pa to obdobje, ko otroci niso več otroci, ko se mladostniki soočajo s problemi adolescence, ko starši izgubljajo svoj vpliv, ko je v bistvu najtežje in po svoje najbolj odgovorno obdobje v procesu odraščanja.

Priznam, da nisem dovolj pameten, da bi komu solil pamet. Imam tri sinove in če bi me kdo vprašal, kako bi danes ravnal drugače, bi odgovoril, da bi ravnal enako kot sem. Čas bo razsodnik vsake odločitve. Mogoče je prav vse, nadaljnje sodelovanje pa bo odvisno zgolj od tega kako zreli smo vsi skupaj, ali razmišljamo pozitivno ali negativno, predvsem pa, da ne bomo postavljali neumnih vprašanj, ampak vsi skupaj storili vse kar je potrebno brez nepotrebnega filozofiranja in razmišljanja.

V obeh selekcijah U17 se mora kot vsak posameznik, katerekoli selekcije, samo vprašati ali redno postori vse, da bo dosegel svoj zastavljeni cilj. Le če bo ravnal tako, bo imel priložnost, da svoj cilj doseže, ne glede na vse ostalo. Če temu ne bo tako, bo slej kot prej odpadel in bo pač v življenju začel razmišljati manj o nogometu in več o drugih zadevah. In ker je odločitev vedno v rokah vsakega posameznika, je to pravzaprav največ kar lahko povem na to temo.

Zame so junaki, tisti, ki vedo kaj želijo in ki se borijo brez bližnjic in privilegijev, da ta cilj dosežejo. Mi pa jim pri tem lahko zgolj malo pomagamo.

Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svojem blogu izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI