31.5.2014

Kaj storiti?

''Vsako leto pred prestopnim rokom za nogometaše nastopi obdobje, ko smo priče številnim razmišljanjem otrok, še bolj pa staršev, ki se zaradi številnih klicev iz drugih klubov znajdejo pred dilemo, ali naj začnejo razmišljati o možnem prestopu v nov klub ali naj ostanejo zvesti matičnemu klubu.'' Predsednik NK Bravo v svojem blogu piše, da se s tem že nekaj časa ne obremenjuje več.

Razlog, da se s tem ne obremenjujem več je zelo preprost. Življenje me je naučilo, da se na stvari, na katerega nimaš vpliva, preprosto nima smisla ukvarjati. Tisti, ki misli, da se v drugih klubih cedita zgolj med in mleko, nima smisla prepričevati, saj se bodo tako ali tako odločili tako kot mislijo, da je prav.

Da bi dajal komerkoli kakršnekoli lažne obljube, je vsaj zame popolnoma nesmiselno  in nepredstavljivo. Že zdavnaj sem ugotovil, da večina ljudi zelo rada sliši obljube, težave in razočaranja nastopijo kasneje, ko vse ni tako kot smo pričakovali. Tudi sami smo imeli obdobje, ko je kdo med nami obljubil več, kot je bilo kasneje realizirano. Ali pa so bila pričakovanja pri tistih, ki so prihajali preprosto prevelika.

Mnogi se obremenjujejo s tem kakšni so rezultati, kje imajo boljšega trenerja, kje bodo otroci najbolj napredovali. V NK Bravo si zgolj profesionalnih trenerjev v vseh selekcijah že nekaj časa ne moremo več privoščiti. Ogrozili bi finančno konstrukcijo, poleg tega pa smo spoznali, da se finančni vložek nikoli ne bo povrnil. Nerealni vložki pa lahko uničijo klub.

Statistika ne samo pri nas kaže, da bo zelo velika večina mladih športnikov v različnih obdobjih iz različnih vzrokov prenehala s športno aktivnostjo. Zelo redki bodo uspeli narediti profesionalno kariero in tistim bo to uspelo zgolj zato, ker so mladi športniki ne to zgolj sami zelo želeli, temveč so bili prav tako sami za uspeh pripravljeni storiti vse potrebno. Seveda ni povsem vseeno v kakšnem klubu si, kdo je trener,  toda "pravi" športniki bodo uspeli ne glede katerega kluba člani so. Seveda je več možnosti v klubih, ki imajo mladinske selekcije v najvišjih ligah, ni pa to povsem nujno.

Bolj pomemben je odnos na vsakem treningu in dokazovanje na vsaki tekmi. Povedano drugače, tisti, ki iščejo najrazličnejše izgovore in razmišljajo, kako so vse drugi krivi, nimajo nobenih možnosti. V športu že dolgo zgolj talent in delo nista dovolj. Radi rečemo, da je vse v glavi, toda o tem sploh nismo pripravljeni razmišljati. Koliko samokritičnosti smo resnično sposobni?

Kaj naj storim, ko pride agent ves vesel, da je s tujim klubom uredil vse potrebno za prestop nogometaša našega kluba. Ne vem kaj vse je obljubil staršem in otrokom, ampak potem s prestopom ni nič. Seveda je mladi nogometaš razočaran. Opazujemo kaj se dogaja in razmišljamo, kaj storiti. Storili ne bomo ničesar, saj negativizem nikomur ne koristi. Tudi nasvete ljudje ne poslušajo radi. Torej nam ne ostane drugega kot, da se učimo na svojih napakah. 

Vem, da so bili mnogi prepričani, kako bodo nogometaši naše zlata generacija letnika 1995 in 1994, ki je osvojila naslov državnega prvaka uspevali v prvi ligi.  V zadnji pravkar končani sezoni sta na tem prizorišču ostala dva: Gregor Bajde je v NK Celje zbral največ 1192 minut, Dino Hotić pa je v NK Maribor skupaj zbral 109 minut.

Za oba se ne upam napovedati, da se bosta prebila v mednarodni razred, čeprav bom izjemno vesel, če bosta uspela. Konkurenca je huda in sama najbolj vesta, koliko znoja sta morala preliti, da sta dosegla trenutni nivo. 

Ni nobenih razlogov za bojazen kogar koga od trenerjev, če nas bodo nekateri nogometaši zapustili. To se je že in se bo vedno dogajalo. Dajmo priložnost, da se dokažejo novi, ki bodo veseli, če dobijo priložnost. Pravi trener je zame tisti, ki si ne bo želel le najboljših nogometašev, temveč tisti, ki bo znal pri posameznih, ki so iz pravega testa, doseči njihov napredek.

V zadnjih dveh sezonah, smo pridobili številne izkušnje. Vztrajajmo na svoji  poti, brez nerealnih ambicij, pač pa tam in pri tistih, kjer je to možno dvigniti kakovost dela in komuniciranja. Prepričan sem, da smo dovolj dobri, da ostanemo v najvišjih ligah selekcij nogometne šole. To bomo tudi dokazali.

Predvsem pa ne pozabimo, da so druge stvari ali vrednote tudi v nogometu za življenje bolj pomembne, kot se prebiti v prvo ligo. Uspeh je zelo relativna zadeva in prišel bo mnogo hitreje, če se z njim ne bomo obremenjevali. 
 
Darko Klarič
predsednik NK Bravo 

Darko Klarič v svojem blogu izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje.  

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI