2.4.2014

Zakaj? Le zakaj?

Zakaj bi morali pomagali pri organizaciji turnirja Ljubljana Open je pogosto zastavljeno vprašanje staršev naših najmlajših članov, s katerim se srečujemo trenerji, drugi sodelavci in ne na zadnje se s tem vprašanjem srečuje tudi predsednik. Na to/ta vprašanje/a tokrat poskuša, na željo predsednik sveta staršev, Darko Klarič odgovoriti v svojem blogu.

Bilo je v začetku leta 2006, ko sem se odločil, da bom ustanovil NK Bravo. Logično je, da vsi tisti, ki so se klubu pridružili kasneje, ne poznajo in jih morda tudi ne zanima kako in zakaj je nastal NK Bravo. Pobuda za ustanovitev niti ni bila moja. 

Zgodba Bravo je začela nastajati v letu 2005, ko sem se po osvojitvi naslova slovenskega  pokalnega prvaka z ekipo NK Celje odločil, da si vzamem premor in se malo odpočijem od nogometa. V jeseni istega leta je imel MNK Ljubljana skupino zelo mladih nogometašev, ki jih je vodil pokojni trener Roman Bengez, ki je skupaj s staršem enega izmed otrok iskal rešitev za ekipo, ki od matičnega kluba ni imela nobene pomoči. Prav vse stroške za trenerja, potovanja in opremo so morali zbrati starši sami. To je bilo za njih preveliko finančno breme in iskali so način, da za njihove otroke skrbi urejen klub. Ker tega ni bilo, želeli pa so, da otroci ostanejo skupaj z istim trenerjem, so prišli na idejo, da me prepričajo, da ustavim nov klub, kjer bi bilo za njih bolje poskrbljeno. Tudi sam bi si lahko zastavil vprašanje zakaj naj to storim? Imel sem možnost, da jih elegantno zavrnem in zgodbe Bravo in tudi turnirja Ljubljana Open danes ne bi bilo. 

Vendar sem se odločil, da izziv sprejmem in zgodovina NK Bravo se je pričela ustvarjati. Skupaj s starši smo se dogovorili za pravila kluba, njegove cilje, filozofijo in strategijo. Dogovorili smo se, da predsednik takoj ustanovi svet staršev, sprejeli smo sklep, da novoletne zabave po selekcijah pripravijo starši, skupen projekt kluba in sveta staršev pa je osrednja letna prireditev ob zaključku sezone, v kateri smo združili organizacijo turnirja Ljubljana Open in skupnega piknika vseh članov kluba. Pri turnirju so tradicionalno sodelovali starši selekcije, ki je tudi nastopala na turnirju. Večino dela so sicer opravili sodelavci kluba, vendar je bil tudi delež staršem zmeraj zelo pomemben. Upam se trditi, da je ravno ta prireditev najbolj povezovala vse člane kluba, turnir s piknikom je postal osrednji praznik kluba. Tako je bilo zamišljeno in dogovorjeno v času, ko se je ustanavljal klub.

Res je, da smo ljudje različni. Večina je priskočila in prostovoljno opravljala razna dela, nekaterim pa je bilo to tudi odveč. Nikakor ne obsojam nikogar, vsak ima pravico do svojega mnenja in se odloča po svoji volji. Ne zastavljam si vprašanj zakaj, saj se zavedam, da v nasprotnem primeru turnirja ne bi bilo. 

Osebno sem prepričan, da bi poleg staršev selekcije katerih otroci igrajo na turnirju, pri organizaciji morali sodelovati vsi člani kluba, vključno z nogometaši vseh selekcij, tudi člani. Le tako bo dogodek postal osrednji praznik kluba. Pomembno je, da to spoznamo, se tega zavedamo in temu primerno tudi ravnamo. Če tega sami ne čutimo, potem nismo pristaši kluba, brez te lastnosti pa bomo vedno zgolj le povprečen klub, brez duše in pripadnosti, klub v katerem bodo člani zgolj zaradi takšnih in drugačnih osebnih interesov. 

NK Bravo ni privatna zasebna lastnina, tudi ni projekt ki bi komerkoli prinašal finančne koristi. Je društvo, ki je lahko močnejše in uspešnejše le ko člani v okviru svojim možnosti skušajo tako ali drugače prispevati ali kako drugače pomagati pri realizaciji sprejetih ciljev in načrtov. 

Prepričan sem, da se več kot 80 odstotkov staršev tega še kako zaveda in njim gre iskrena zahvala, da bo tudi letos turnir dobro organiziran. Priznam, da brez njihove nesebične pomoči turnirja, ne našega praznika ne bi bilo. Kljub temu, da je nekaj tudi takšnih, ki se bodo še naprej spraševali zakaj, le zakaj? 

Ampak je že tako, da imamo vsi pravico da razmišljamo po svoje in to spoštujem. In nikoli kakšnega med njimi ne bom vprašal zakaj vztraja v klubu, ki je nastal ravno na pobudo staršev. Nikjer pa tudi ne piše, da je ravno vodstvo kluba tisto, ki mora postoriti vse. Zelo hitro se lahko dogovorimo, da turnirja v prihodnosti pač ne bo več. Verjetno pa bi posledično dobil še več vprašanj: zakaj, le zakaj?

Srčno upam, da s svojim pisanjem nisem nobenega užalil ali prizadel. Na slikovit način sem zgolj želel razložiti, da se klub ne more primerjati z šolo, ki je za otroke obvezna, temveč bo rasel, živel in se tudi razvijal s povečevanjem pripadnosti, ki nas bo povezovala. Da bi to dosegli, pa ni dovolj le vprašanje kaj lahko klub stori za nas. Vsak bi se moral tudi vprašati, kaj kot posameznik lahko stori za klub. Ugled kluba je naša skupna stvar in tudi po zaslugi turnirja Ljubljana Open ima NK Bravo ugled v mnogih državah. Tudi naših nogometašev ne bi povabili v Bolton, če tega kluba ne bi povabili na naš turnir. Dobro se z dobrim vrača. 

Ker smo klub s skromno tradicijo, se moramo še marsičesa naučiti. Predvsem se moramo tudi zavedati, da lahko bodoči člani izbirajo med različnimi klubi, ki imajo vsak tudi malce različne cilje in filozofijo. Naša je trdno začrtana in želimo, da v klub prihajajo predvsem tisti, ki naše delo spoštujejo in sprejemajo skupaj sprejeta pravila.

V začetku je NK Bravo res iskal nogometaše, danes v klub prihajajo predvsem tisti, ki se klubu želijo sami priključiti, ker jim je Bravova zgodba najbližja in želijo z njo sodelovati. Če večina tega ne bo razumela, potem tudi kluba ne potrebujemo oz. je samo vprašanje časa, kdaj bo ta začel stagnirati. Dobra zgodba kluba lahko dolgoročno temelji zgolj na pripadnosti njegovih članov. Verjetno tudi zaradi časov v katerih živimo, to marsikdo težko razume. Zato sem toliko bolj hvaležen vsem, ki razumejo in ki so in bodo še naprej razumeli. Sodelovati moramo skupaj in če ne zmoremo, bomo pač morali cilje prilagoditi razmeram. Če bo zaradi vsega zapisanega kdo med starši lažje sprejel odločitev da pri organizaciji turnirja sodeluje, potem bom zelo zadovoljen. 

Darko Klarič
predsednik NK Bravo 

Darko Klarič v svojem blogu izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 
 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI