4.3.2014

Postati profesionalec ali ne?!

Včasih ne morem razumeti mladih športnikov, ki med 15. in 19. letom sanjajo o športni karieri potem pa nenadoma ugotovijo, da se jim sanje ne bodo uresničile in nikoli ne bodo profesionalci. Seveda je potem prisotno razočaranje. Takrat se spomnim, kakšen sem bil v teh letih sam, razmišlja v svojem blogu naš predsednik Darko Klarič.

Javno priznam, da v teh letih še zdaleč nisem bil zrel, da bi pravilno razmišljal in da bi sploh vedel, kako pravilno ravnati. Bil sem poln sebe in na misel mi ni prišlo, da bi prosil ali poslušal nasvete bolj izkušenih in pametnejših od sebe. Marsikateri težavi bi se lahko izognil, če bi le trdno zastavil svoje cilje in bi se zavedal kaj me na poti do cilja čaka. Delal in počel sem kar se mi je pač zdelo zanimivo, kar sem hotel sam, brez trdno določenega cilja. In upal sem, da bom pač nekoč našel tisto  ta pravo zadevo, ki jo bom delal najrajši.

Zato me niti ne čudi, da je precej podobno tudi danes in, da večina mladih v resnici niti ne razmišlja zakaj in s kakšnimi cilji trenira nogomet. Mislim, da je čas, da v klubu naredimo anketo in tiste, ki bodo pristopili v kadetsko ekipo, malce vprašamo zakaj trenirajo in kaj bi s treningom želeli doseči. Osebno menim, da tiste, ki ne razmišljajo o profesionalni karieri preveč obremenjujemo s treningi premalo pa tiste, ki si želijo postati profesionalci. Za dosego enega ali drugega cilja, je pot namreč zelo drugačna.

Le, da o tem premalo razmišljamo, se premalo pogovarjamo in nismo v stanju sprejemati realnih zaključkov. Kar nekako pomešamo stvari in upamo, da se bo dobro izteklo. Običajno sledijo razočaranja. Nobene skrivnosti ni, da je edina pot do profesionalizma talent, trdo, nenehno delo in strokovna pomoč na mnogih področjih in urejena glava, ki je sposobna razumeti,da v športu ni ne bližnjic, ne prostora za sanjarjenje, ne za negativizem ali iskanje izgovorov. Predvsem pa moramo vedeti kaj je naš cilj in kako ga bomo dosegli.

Poglejte samo naše olimpijce, koliko let truda so vložili zato, da so se nekaterim mladostne sanje uresničile. Seveda nikogar ne želim strašiti. Moja edina želja je, da vam prihranim razočaranje in da se zavedate realnosti. Če želite postati profesionalec, morate temu podrediti življenje in tega se je potrebno zavedati. To preprosto morate vedeti in razumeti ter si zastaviti vprašanje ali to resnično želim in ali sem zato pripravljen narediti vse potrebno. O tem se je potrebno brez sprenevedanja pogovoriti v krogu domačih in v klubu in skupaj sprejeti pravilno odločitev.

O ciljih ne smemo sanjariti, temveč moramo zanje početi prave stvari. Največji problem je, da se mladi tega ne zavedajo dovolj, imajo sicer želje, ne pa dovolj volje in zrelosti, da ne bi po nepotrebnem izgubljali dragoceni čas. In nenadoma je že prepozno.

Prav nič ne bo narobe, če se odpovemo željam po profesionalizmu in treniramo le toliko kolikor nas veseli, zato ker v tem uživamo. Prihranili si bomo nepotrebna razočaranja in naučili se bomo razumeti, kaj je naša realnost.

Stvari so v svojem bistvu zelo preproste, enostavno je potrebno razumeti kaj naše odločitve pomenijo in temu podrediti tudi realna pričakovanja. Le tako ne bo nepotrebne zmede in udejstvovanje v športu, tudi če ne bo vrhunski, bo imelo smisel in cilj. Ostala bo nagrada, da je bilo naše udejstvovanje v športu koristno in dragoceno.

Če le hočemo bomo ugotovili, da ne more biti cilj zgolj profesionalizem, temveč predvsem mnoge vrednote, ki jih pridobimo v času udejstvovanja s športom. Prav zato vedno bolj cenim tudi mnoge majhne klubske sredine, ki nimajo velikih tekmovalnih ciljev, njihovo delo pa kljub vsemu mnogim mladim pomeni veliko,predvsem zdrav način športne aktivnosti. Tako nikoli ne bo slabe volje in razočaranja, prej zadovoljstvo, osebnostni razvoj in zdrav način odraščanja. Naj nas treningi okrepijo kondicijsko in tekme duhovno, tako bomo bolje pripravljeni na izzive, ki nam jih prinaša življenje.

Zmage niso namreč zgolj v športu, so na različnih področjih, šport je samo dobra priprava in ob šoli in znanju, eden od temeljev zato, da bomo uspešni v vsakdanjem življenju.

Darko Klarič
predsednik NK Bravo 

Darko Klarič v svojem blogu izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI