11.2.2014

Virtualna realnost

Ali je resnična trditev, da ne obstajaš, v kolikor te ni v medijih? Kaj imamo raje: virtualno življenje ali realno resničnost? Naš predsednik Darko Klarič si v svojem blogu, zastavlja različna vprašanja in išče odgovore na različna vprašanja. 

Kaj poslušajte rajši: pravljice s srečnim koncem ali nasvete z takšnimi ali drugačnimi izkušnjami, ki so mnogokrat drugačne od naših sanj in pričakovanj. Zavedam se, da so nasveti lahko moreči, saj jih ljudje ne poslušajo radi. Raje imajo pravljice in prisluhnejo tistim, ki znajo lepo govoriti. 

V kolikor bi me kdo vprašal za nasvet kako ravnati in koga poslušati, bi mu dejal, da mora najprej vsak sam razčistiti zakaj nekaj počne in kaj si želi doseči. V kolikor nima cilja, ne bo iskal prave poti. Čas prehitro mineva, da bi tavali brez smisla.  V kolikor ne vemo kaj bi resnično radi in nekaj počnemo zato, ker želimo ustreči drugim, bomo slej kot prej odnehali.

Ukvarjanje s športom je nedvomno lahko pozitivna izkušnja v življenju vsakega med nami.  Sistematično ukvarjanje s športom nedvomno pomaga pri razvoju osebnosti. Bistveno je, da mladi vzljubijo šport in da jih predvsem kot starši in trenerji ne obremenjujemo s takšnimi in drugačnimi pritiski. Večina jih itak ne bo postala vrhunski športnik in zato jih s profesionalizmom ne obremenjujemo po nepotrebnem. 

Drugače je s tistimi, ki so v manjšini, a so se odločili, da v športu dosežejo nekaj več. Če bo to resnično njihova odločitev in bodo za svoj cilj pripravljeni storiti vse potrebno, potem jim svetujem, da se pogovarjajo in poiščejo nasvete od starejših, bolj izkušenih. Naj jim ne bo nerodno povprašati o vsem, kar jih zanima. Ni moder tisti, ki misli da vse ve, temveč tisti, ki se uči na svojih napakah in na napakah, ki so jih storili drugi. 

Čeprav je NK Bravo izjemno mlad klub, praktično brez tradicije, pa to ne pomeni, da se ni ničesar naučil. Že v naši kratki zgodovini smo srečali in doživeli najrazličnejše športne zgodbe. Danes nam različni mediji tako rekoč dnevno prikazujejo športne zgodbe takšnih in drugačnih junakov. Še posebej mladi v njih najdejo svoje idole in se z njimi poistovetijo. Verjamejo, da je realno, da si tudi postavijo cilj in smisel treniranja doseči tak nivo in verjamejo, da je to možno. Svoje pridajo še nekateri (pre)ambiciozni trenerji, ali pa nerealni starši. Pri večini temu sledi neizogibno razočaranje.

Če bi zgolj sledili tradicionalnem medijem, potem bi lahko rekli, da naš klub v virtualnem svetu praktično ne obstaja. Po zaslugi spleta in socialnih omrežj, predvsem pa po zaslugi pozitivnih informacij od ust do ust, pa se je klub že zasidral in našel svoje mesto med boljšimi nogometnimi šolamo v Sloveniji. 

Ampak bistvo ni v takšnem ali drugačnem bodočem virtualnem svetu, niti zgolj v takšnih in drugačnih športnih rezultatih. Bistvo je v ljudeh, ki v klubu delajo in za seboj puščajo pomembne sledi. Njihovo delo je neprecenljivo. Ne pripovedujejo pravljic, ampak gradijo vrednote. Morda tega v tem trenutku mnogi ne opazijo in ne cenijo dovolj. Ampak njihov trud, njihova predanost delu in realnosti gradi čvrste temelje prihodnosti vsem, ki pri tem sodelujejo, ali pa bodo v klub šele vstopili.

NK Bravo ni virtualna zgodba, je delo ljudi, ki je mnogo več kot le delo ali služba. Je ljubezen do športa in poslanstvo. Lahko mirno rečemo, brez njih ni klubov in ne športa. Njihova usoda je, da so stalno v senci, da sami sebe žrtvujejo zato, da bodo nekateri morda nekoč uspeli. Prav zato se zdi, da imamo NK Bravo mnogo večjo tradicijo, kot klub šteje let. Klub so namreč predvsem ljudje, ki mu s svojimi izkušnjami dajejo svoj pečat in podobo. Kot vsak klub ima tudi NK Bravo svojo zgodbo. Upam si zapisati, da je kljub nekaterim napakam, to zelo dobra zgodba. Ustvarjajo jo ljudje, ki so realisti in ki imajo v sebi tudi malo optimizma, ki nas žene naprej. Ko se bomo rešili še godrnjanja, tipične značajske lastnosti, bomo na dobri poti, da bomo naredili nov korak naprej. 

Zato se ne obremenjujmo in ne zgubljajmo energije za stvari, na katere nimamo velikega vpliva. Vprašajmo pa se ali smo storili vse tam, kjer je to odvisno predvsem od nas samih. Odkrili boste, da je kar veliko področij, kjer imamo še velike rezerve.

Darko Klarič
predsednik NK Bravo 

Darko Klarič v svojem blogu izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje. 

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI