12.11.2013

Očiščenje in delo

Še malo in padel bo zastor nad jesenskim delom sezone 2013/2014. Še nikoli v naši kratki zgodovini kluba se nismo srečali s toliko težavami, kot zadnje mesece. Te so se napovedovale že dolgo nazaj, kmalu potem, ko so se mladinci in kadeti uvrstili v prvo SML in prvo SKL.

Ko sem se spraševal, kaj je šlo tako narobe, da so v startu novega prvenstva kadeti beležili slabše rezultate, mladinci pa katastrofalne, sem se ustavil pri različnih razmišljanjih. Najprej me je mučilo vprašanje, zakaj je največ nezadovoljstva ravno pri fantih rojenih leta 1995, torej pri generaciji, ki je kasneje skupaj z nogometaši letnika 1996 beležila največje uspehe v zgodovini kluba.

To so bili imenitni fantje, ki so osvojili naslov državnega prvaka in navduševali na turnirjih v tujini. Imeli so nadvse ambicioznega in profesionalnega trenerja. Skoraj po vrsti so se vsi že videli v zvenečih tujih klubih. Ne vem če so vzrok agenti, ki so jim marsikaj obljubljali, v nekaterih primerih morda (pre)ambiciozni starši. Je morda trener pozabil, da nekateri niso pripravljeni delati toliko, kot bi bilo potrebno?

Resnica je nekje vmes, dejstvo pa je, da je bilo soočanje z dejstvom, da bo realnost bistveno drugačna od sanj za večino zelo boleča, razočaranje pa preveliko.

Reakcije so bile različne od odhodov iz kluba, odstopov, nekateri nogometaši pa so pozabili na ekipo in se niso obnašali tako kot je prav, temveč tako kot so sami hoteli. In da ne bo pomote tudi sam kot predsednik nosim svoj del krivde in se opravičujem, da določenih sprememb nisem uvedel že prej. Sem pač samo človek, ki poleg dobrih stvari, delam tudi napake in vem, da se bom učil celo življenje. Sem pa vesel, da smo ukrepali in da po dveh letih ponovno vidim smisel v svojem poslanstvu. V klubu je vedno manj ljudi, ki bi v mladostni zagnanosti videli predvsem sebe, ampak se zavedajo, da moramo biti predvsem realni in se dokazovali s pravilnim delom, urejenimi odnosi in da znamo, če je to potrebno tudi z očiščenjem kadra obrniti krivuljo navzgor.

Pa da ne bi kdo mislil, da je v klubu marsikaj narobe. Nikakor ne, samo če smo se doslej predvsem hvalili, moramo od zdaj predvsem spoznati napake in nanje pravilno in hitreje reagirati. Potem pa naj nas hvalijo drugi. Dejstvo namreč je, da je NK Bravo še vedno eden od najbolj urejenih slovenskih klubov, česar pa se tega mnogi ne zavedajo, dokler ne zamenjajo klubske sredine. V sistemu Bravo imamo smer, da dovolj dobrim uredimo pot do vrha. Žal pa se bo moralo marsikaj tudi v miselnosti, pristopu in delu tistih, ki želijo doseči vrh spremeniti. To morajo spoznati sami, predno bo za njih prepozno. To bodo zmogli le redki, večina pa se mora zavedati, da so njihove zmage, da se redno ukvarjajo s športom, da se ob njem učijo vrednost in da odrastejo v normalne, delovne ljudi, ki bodo lahko prav zato uspešni na mnogih področjih.

Storili bomo vse, da bo v našem klubu zmagoval ekipni duh in da bo pripadnost klubu tista prava in zdrava. Preprosto zato, ker si bomo zato vsi prizadevali in si to tudi zaslužili. Samo sanjali bomo manj, se več pogovarjali, predvsem pa delali in realizirali sprejete sklepe.

Darko Klarič
predsednik NK Bravo

Darko Klarič v svojem blogu izraža lastne poglede na aktualno dogajanje v klubu in okrog njega. Njegova mnenja v nekaterih točkah še ne pomenijo tudi uradnega stališča kluba. Lahko so le provokacija, da se stališče kar najhitreje oblikuje.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI