19.3.2020

OSTANI POZITIVEN, OSTANI DOMA #1: Dejan Grabić

Intervju z glavnim trenerjem NK Bravo je prvi v seriji člankov, ki si jih boste lahko prebrali v naslednjih dneh. V rubriki OSTANI POZITIVEN, OSTANI DOMA bomo govorili o oteženem delu trenerjev, igralcev in ostalih delavcev NK Bravo in pokukali v njihov spremenjen vsakdan.

Po 11 osvojenih točkah in dan pred naslednjim obračunom s Triglavom je nogomet v trenutku postal drugorazredna tema v vsakodnevnem življenju. Kako ste sami dojeli pandemijo in nevarnost, ki jo prinaša virus? Kakšne so bile prve misli?

V tistem trenutku smo bili nogometno gledano v naletu in smo imeli lepe obete za nadaljevanje prvenstva. Ekipa je res v odličnem stanju. Res pa je, da smo se hitro začeli zavedati, da je stvar s pandemijo resna in da je šport v danem trenutku, z razlogom, na stranskem tiru. Naše prve misli so bile, kako zavarovati zdravje naših igralcev in ostalih zaposlenih.
 
Kako ste sprejeli odločitev NZS o prekinitvi prvenstva minuli teden? 

Kot edino smiselno. NZS je odreagirala hitro in pametno. Takoj smo prekinili vse skupne aktivnosti.
 
V mestih se je javno življenje ustavilo. Hitro so reagirali tudi klubi in končale so se vse aktivnosti, od tekem do treningov. Kako hitro ste začeli razmišljati o alternativah in za kakšen pristop ste se nenazadnje odločili?

Imamo zelo dobro uigran strokovni štab, ki se je odzval takoj. Igralci so dobili navodila za individualne treninge, ki jih bodo izvajali do nadaljnega oziroma do normalizacije stanja v državi, ko nam bodo zopet dovolili skupinske treninge. Kar se tiče nogometa, morajo igralci do takrat izvajati individualne treninge, razmišljati o prehrani, vzdrževati primerno telesno težo in razmišljati o tem, kako biti vsebinsko na svoji poziciji še boljši. Ko bomo nadaljevali s skupinskimi treningi, morajo biti v dobrem stanju, ker bomo takrat takoj nadaljevali s nogometnimi-taktičnimi treningi. Po drugi strani pa morajo naši igralci pokazati disciplino in karakter ter se v teh tednih strogo držati navodil o samoizolaciji. 
 
Na treningu razlagate in vsi vas poslušajo. Imate zdaj videokonference z vsemi člani, ali so, tako kot treningi, tudi navodila individualna. Opravite 20 klicev in več na dan s svojimi varovanci ali je komunikacija vendarle preprostejša?

Komunikacija je preprostejša, na socialnih omrežjih imamo skupine, preko katerih komuniciramo. Tam igralcem sporočamo dnevne trenažne vsebine, oni pa so dolžni to izvajati in dnevno sporočati tudi počutje in zdravstveno stanje. Za naprej razmišljamo tudi o videokonferencah, še prej pa bomo v kontaktu tudi posamično preko telefonov.
 
Evropska nogometna zveza se je odločila, da se prvenstva ne bodo zaključija v tem trenutku. Prestavljeno je evropsko prvenstvo, vas pa v prihodnosti še čakajo tekme. Kakšno je vaše mnenje glede odločitve UEFA?
 
Pozitivno. V tej situaciji je treba dati prednost zdravju pred kapitalom. In to je UEFA nakazala s svojo odločitvijo. Situacija je zares zelo resna in zahteva veliko odgovornost vseh nas. V prvi vrsti kot ljudi, Zemljanov. Zdaj lahko vidimo, kako nepomembne so v resnici delitve in trenja na rasnih, verskih, nacionalnih osnovah, ... Upam, da bo vsa ta situacija prinesla tudi veliko pozitivnega, predvsem to, da se bomo znali obnašati bolj strpno in odprto do vseh ljudi.
 
Prvenstvo se bo torej nadaljevalo. Treba bo ohraniti formo, se vrniti še močnejši, ampak verjetno je težko ostati usmerjen v nogomet, ko pa se vsakdan iz ure v uro zaradi takšnih in drugačnih ukrepov spreminja. Kako ohraniti trezno glavo in nadaljevati z delom ter hkrati urejati tudi zasebno življenje v teh časih?

Seveda. Prioriteta je vedno družina. Najprej je treba poskrbeti za najbližje. Šele potem pride na vrsto naša služba, nogomet. Treba je ohraniti trezno glavo in pozitivo. Ne se predati apatiji in čakati, da vse mine. Z igralci se veliko pogovarjamo o fokusu, koncentraciji, nastavku, da moraš biti vsak dan boljši, da veliko razmišljaš. V tej situaciji se nič ne spremeni. Potrebno je ukrepati takoj (dobro trenirati, se prehranjevati in počivati) in veliko razmišljati (kako lahko pomagam drugim, kaj lahko jaz naredim v prostem času, ki ga je zdaj nekaj več). Prvenstvo se bo verjetno nadaljevalo in takrat želimo biti korak pred ostalimi. Tukaj je največja odgovornost na igralcih samih. Verjamem, da imamo zelo karakterno ekipo in vem, da bomo dobri, ko bo prišel čas za to. V tem trenutku vemo, da bodo igralci trenirali individualno najmanj do srede, 25.03, ko se bomo znova odločali za naprej.
 
Verjetno imate v teh posebnih okoliščinah še kakšno sporočilo za vse člane kluba, za igralce in za navijače NK Bravo.

Pozivamo vse člane kluba, igralce in navijače, da se v teh trenutkih obnašajo odgovorno in upoštevajo napotke pristojnih državnih organov. Vsak od nas ima direkten in indirekten vpliv na trajanje pandemije. Ostanimo pozitivni in se veselimo trenutkov v družinskem krogu, se pogovarjajmo, smejmo, ... Kmalu bo prišel čas, ko bomo šli na vseh področjih s polno paro naprej. Mogoče tudi z drugačnim pogledom na svet.


MH
Foto: Sportida.com

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI

MEDIJSKI POKROVITELJI