8.7.2019

MP #110: Ideja za družinski obisk

Sezona 2019/2020 v članskem nogometu, ki se začenja ta konec tedna, pred ljubitelje nogometa postavlja kar nekaj vprašanj, med njimi pa najbolj izstopajo: kakšne bodo uvrstitve v 1. SNL; kdo bo novi državni prvak; kdo bo iz lige izpadel in kdo se bo iz 2. SNL uvrstil v 1. SNL.

Seveda se zavedam, kako tvegane so takšne napovedi, saj se razmerja med sezono zelo hitro lahko tudi spreminjajo, še posebej pri nekaterih klubih. Trenutno imamo v ligi zgolj 2 kluba, ki bosta neprekinjeno člana 1. SNL v vseh 29. sezonah odkar imamo državno prvenstvo samostojne Slovenije.

Za naslov prvaka vidim v tem trenutku le tri ekipe: Maribor, Olimpijo in Domžale. Maribor je nedvomno papirnati prvi favorit, Olimpija bo tudi v primeru spremembe lastništva manjša uganka, gotovo pa sodi med največje favorite za naslov državnega prvaka. Morda so tudi Domžale skriti favorit, saj imajo po moji oceni realno možnost za naslov. Tem trem klubom bo zelo tesno za petami Mura, ki lahko premaga vsakogar, vendar pa bi bilo veliko presenečenje, če bi jim uspelo osvojiti naslov prvaka. Celje, ki je poleg Maribora edini klub ves čas prisoten v 1. SNL, spada po izkušnjah v zlato sredino, nikakor pa ne v sam vrh.

Med ostalimi je zelo težko napovedovati uvrstitve, saj so Rudar, Aluminij in Triglav precej enakovredni, toda tudi Tabor in Bravo nista največja kandidata za izpad. Običajno, ne pa vedno, imajo novi prvoligaši vsaj v prvem prvoligaškem letu nekaj več pozitivnega zagona kot ostali. Morda pri tem prednjačijo prav pri zelo ambicioznem Taboru, kjer so se tudi zelo okrepiti in bi znali biti že drugo leto zapored pozitivno presenečenje.

V našem klubu smo pri napovedih zelo previdni. Po eni strani je cilj obstanek, po drugi pa želja doseči nekaj več. Izpad iz lige vsaj zame ni opcija o kateri bi smeli glede na primerljiv proračun, strokovno delo in dobre medsebojne odnose v klubu o tem razpravljali. Kombinacija izkušenj in mladosti je bila v minuli sezoni zelo uspešna. Zavedamo se svojih pomanjkljivosti, med katerimi so verjetno največje: pomanjkanje števila gledalcev; dejstvo, da smo drugi klub v mestu, v katerem kraljuje Olimpija; da nimamo tradicije v članskem nogometu; da se borimo z neprimerno infrastrukturo in podobno.

Vse te slabosti lahko v nekaj letih z dobrim delom organsko dvigujemo vedno višje, seveda pa v vmesnem obdobju ne moremo in ne smemo iskati bližnjic. Ostati moramo ves čas trdno na realnih tleh in se maksimalno potruditi. Imamo razvojne možnosti, da postanemo stabilni prvoligaš, ne smejo pa nas potrti morebitni začetni neuspehi. Edina pot je držati skupaj in nadaljevati po začrtani poti.

Prvenstvo je zelo dolgo in uvrstitve se določajo lahko tudi šele po zadnjem krogu. O nogometu, klubih in rezultatih bo vedno vsak imel svoje mnenje. Zame so predvsem pomembni dobri in realni medsebojni odnosi.

Če želi kdo pomagati klubu, je za začetek že povsem dovolj, da kupi vstopnico.

Za vse ostalo moramo poskrbeti mi sami znotraj kluba. Prepričan sem, da bomo ob malce večji tovrstni podpori gledalcev, pridobili prav tisto potrebno vzpodbudo, ki jo nogometaši trenutno najbolj potrebujejo in si jo za trud tudi zaslužijo. In ker pri Bravu ni v ospredju zgolj in edino nogomet, vabijo celotne družine, da skupaj preživimo lepo in zanimivo popoldne.

Zato dobrodošli v nedeljo pozno popoldan na Žak-u.

 

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 

TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

MEDIJSKI POKROVITELJ