23.6.2019

MP #107: Ugled kluba

Zakaj NK Bravo postaja prepoznaven za mlade nogometaše v celotni Sloveniji?

Predvsem zato, ker filozofija in usmeritev kluba vse od nastanka kluba temelji izključno na organskem razvoju klubske organizacije in usmeritvi, da v ospredju celotnega delovanja niso zgolj rezultatsko tekmovalni cilji. Seveda priznam, da so rezultati zelo pomembni, ne morejo pa biti odločilni za delovanje kluba. Prav tako je res, da nas je uvrstitev v 1. SNL malce prehitela in zavedamo se, da nas čaka krčevit boj za obstanek v njej. Ker vztrajamo pri svoji filozofiji, z morebitnimi nepremišljenimi investicijami ne želimo porušiti finančnega ravnovesja v ekipi.

V klubu seveda razvijamo in vzpodbujamo tekmovalni šport, vendar tudi z nekaterimi pomembnimi prednostnimi cilji. Največji je nedvomno ta, da mladim omogočamo najhitrejšo vključitev v člansko moštvo.

Na prvi prijateljski tekmi proti Rijeki, so bili v kadru Kurtović, Trontelj, Tavčar in Aljoša Matko, ki so bili še v lanski sezoni dovolj mladi, da so lahko igrali v mladinski konkurenci, nastopila pa sta tudi Gril in Kancilija, ki imata pravico pri mladincih igrati še celotno novo sezono. Seveda je strokovno vodstvo tisto, ki sprejema odločitve, mora pa pri tem upoštevati usmeritev kluba.

Mlade selekcije starejših dečkov, kadetov in mladincev NK Bravo so namreč v Sloveniji že celotno desetletje del najvišjih tekmovanj NZS. Dobro delo z mladimi se kaže v številu mladih reprezentantov, in v številu mladih nogometašev iz nogometne šole Bravo, ki so v preteklih letih prestopali v druge klube prvoligašev. Prav neverjetno je, koliko mladih iz nogometne klubske šole je že dobilo profesionalne pogodbe. Zgovorna je tudi uradna statistika NZS po odigranih minutah mladih v članskih selekcijah v 2. SNL. Tudi po tem kriteriju je NK Bravo tik pod vrhom v tej lestvici, kot tudi v točkovanju v fair playu.

NK Bravo postaja vedno bolj prepoznaven tudi po tem, da tistim mladim, ki ne postanejo poklicni nogometaši, skušamo omogočiti, da se bodo v prihodnosti lahko priključili poslovni akademiji in programu Adventura. Ta jim pomaga pri praktičnem vključevanju in razvijanju delovne usposobljenosti na različnih področjih v klubu ali izven. Preko sodelovanja z nogometno šolo Bravo tudi drugi naši sodelavci pridobivajo vedno več priložnosti za svojo lastno uveljavitev in razvoj. Prav ta usmerjenost in odlično sodelovanje z izobraževalnimi institucijami, je morda najpomembnejše poslanstvo, ki ga v obdobju po koncu mladinskega programa želimo razvijati za mlade.

Zato uspešnost v klubu ne merijo izključno po osvojenih lovorikah. Pomembne so tudi vrednote in pripadnost celotnemu delovanju.

Predvsem pa Bravo svoje prihodnosti ne gradi na samoumevni materialni finančni osnovi. Temelj so posamezniki, tisti ki razumejo, da je klub priložnost, da na različnih področjih dokažejo sposobnost vsem in z delom postanejo še boljši.

Trenutno imamo v Sloveniji le še dva kluba, ki sta ves čas člana 1. SNL. To sta Maribor in Celje. V vseh drugih sredinah poznajo večje vzpone in padce.

NK Bravo je edini klub, ki bo v tej ligi tekmoval prvič. Seveda si zelo želimo ostati v ligi, toda zaradi te želje ne bomo počeli nespametnih potez.

Trenutno klub v svojo sredino ni pripeljal še nobenega novega nogometaša, kaj šele kakšno zveneče ime. Prednost so dobili predvsem vsi tisti nogometaši, ki so ekipo uspeli pripeljati v 1. SNL. Proračun se bo povečal, toda predvsem na račun boljše oskrbe za nogometaše. V klubu je priložnost ponujena tistim, ki so s tem zadovoljni. Bravo nima bogate tradicije, ne baze gledalcev in nobene želje, da bi ponudili več, kot dejansko zmoremo. Trudimo se, da bi si v mestu zagotovili primerne pogoje predvsem za trening.

Zaenkrat se trudimo vsem realno predstaviti našo zgodbo, nanjo smo zelo ponosni, se pa hkrati tudi zavedamo, da nas bo javnost ocenjevala predvsem po tekmovalnih rezultatih, in ne toliko po vsebini. Seveda se trudimo na obeh področjih, želimo pa ostati najboljša priložnost za mlade igralce in za njih najhitrejša pot do uveljavitve. Ali bo to v 1. SNL ali v 2. SNL pa bo pokazala prihodnost.

Darko Klarič
častni predsednik NK Bravo 

TUKAJ najdete vse bloge iz rubirke MOJ POGLED.

SPONZORJI

BRAVO MALČKI, KUL NAVIJAČ, BRAVO NOGOMETNA IZKUŠNJA

SPONZORJI IN PODPORNIKI

MEDIJSKI POKROVITELJI